perjantai 26. helmikuuta 2010

Hyvää ja huonoa palvelua

Viime viikon torstaiksi oli sovittu tapaamiset kahden eri talotehtaan edustajien kanssa. Toinen ilmoitti ennen tapaamista ettei tarjouslaskenta ole ehtinyt valmistua. Uusi tapaaminen on sovittu ensi tiistaiksi. Toivottavasti tarjous on silloin valmiina.

Toisen talotehtaan edustajan kanssa oli sovittu tapaaminen hänen Helsingin asunnolleen. Kun olimme alaovella ja soitimme kysyäksemme ovikoodia, hän vastasi Torniosta ja kertoi olevansa sairaana. Kiitos tiedosta. Uusi tapaaminen samaan paikkaan oli sovittu täksi aamuksi. Kun olimme alaovella ja aioimme soittaa kysyäksemme ovikoodia, tuli tekstiviesti jossa hän kertoi olevansakin Vantaan konttorilla. Sepä kiva.

Kahden ruuhka-aikaan turhan takia tehdyn ajelun Helsingin keskustaan, töistä poissaolon ja yleisen hatutuksen jälkeen kyseinen talotehdas saa kyllä antaa aika ylivertaisen tarjouksen, jos aikoo kaupat tehdä. Jos nyt ylipäätään tuollaisen toimijan kanssa uskaltaa asioida ollenkaan.

Jokin aika sitten tein terassin lasituksista suunnitelman erään lasituksia tarjoavan yrityksen nettisivuilla. Sieltä soittikin kaveri samana päivänä. Hänelle ei sopinut tapaaminen virka-ajan jälkeen, joten hän ehdotti tapaamista kolleegansa kanssa eiliselle. Sovimme että he lähettävät vielä osoitteen ja varmistuksen ajasta sähköpostilla. Sanomattakin lienee selvää ettei sähköpostia ikinä tullut. Mutta tuon ensimmäisen kaverin kolleegan toinen kaveri soitti eilen. Hän kertoi että tuo kolleega oli jäänyt kolmen viikon sairaslomalle ja että hän hoitaa meidän asiaamme nyt. Tapaaminen on tämän kolmannen kaverin sovittu maanantaille ja nyt on osoitekin tiedossa. Saas nähdä saadaanko tähän vielä neljäskin tyyppi mukaan...

Eilen kävimme kahdessa eri keittiökalusteliikkeessä juttelemassa ja katsomassa tarjontaa. Myyjät olivat mukavia, asiantuntevia ja palvelu hyvää. Kirjoittivat taustatietoja ja toiveita muistiin suunnittelun tueksi ja sovimme suunnitteluajat viikolle 10. Silloin pitäisi saada jotain tarjouksiakin. Tänään ajattelimme käydä vielä ainakin yhdessä keittiökalusteliikkeessä.

Eilen oli sovittu maaperätutkimus ja pääsuunnittelijamme ilmoitti juuri että on jo saanut kuvat ja suunnittelu voi jatkua.

perjantai 19. helmikuuta 2010

Piha

Äänestyksessä tosiaan tummat värit ottivat murskavoiton. Sillä ei ollut tosin suurtakaan merkitystä, sillä teimme päätöksen kuitenkin itse. Toki oli mukavaa huomata että värivalintamme sai kannatusta.

Myös aita-asiaa olemme pohtineet, kuten yllä mainitun äänestys-kirjoituksen kommenteista voi lukea, ja päätyneet pensasaitaan.

Talon 3D-suunnitelman ulkopuoli ja piha alkaa siis olla valmis, joten tässä pari uutta kuvaa.Muutama mitoitusvirhekin on korjattu, esim. terassin katon yläreunan korkeus.


Tuollainen kylpytynnyri vois olla kiva. Eri asia sitten on riittääkö siihen rahat tässä konkurssissa.

Seuraavaksi voisi alkaa väsäämään sisätiloja...

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Rahastusautomaatti

Jotta voi rakentaa talon, pitää olla tontti. Sen voi ostaa esim. kunnalta isolla rahalla. Päälle tietysti leimavarot, käsittelymaksut ja ties mitkä. Lisäksi tarvitaan rakennuslupa yms. ja myös ne saa kunnalta ja tietysti maksua vastaan. Rakennuslupahakemukseen pitää liittää kaikenmaailman lomakkeita ja todistuksia. Niitä saa myös kunnalta mutta ehei, ei tietenkään ilmaiseksi.

Erityisen hienoa on se, että vaikka ostat tontin kunnalta, tarvitset rakennuslupahakemusta varten sieltä rahaa vastaan silti mm. seuraavia:
  • Selvitys omistus- tai hallintaoikeudesta (eikös me just ostettu se teiltä?)
  • Kiinteistörekisteriote (ja maksettiinkin!)
  • Läjän karttoja (luulis teidän tietävän missä se on kun kerran myittekin)
  • Vesihuoltolaitoksen liittymishakemus (ja mä kun olisin niin halunnut elää ilman vettä ja viemäriä)
Sitten ne kaikki palautetaan takaisin kuntaan. Kätevää. Onkohan tuossa mitään järkeä? Ei taida oikea käsi tietää mitä vasen tekee...

Minä haluaisin myös keksiä vastaavanlaisen rahastusautomaatin :-)

Niin, saimme siis tuollaisen aineistopaketin Tuusulasta viimein. 90 €, kiitos.

maanantai 15. helmikuuta 2010

Toinen kirjavinkki

Mökille mennessä tuli matkan varrella olevasta Kirjapörssistä ostettua vitosella Kari Rantasen Suomalainen miehuuskoe - omakotirakentajan päiväkirja. Ja tuli se luettuakin. Aikamoinen projekti siinäkin on ollut. Siis rakentamisessa. Jos jokainen rakennushanke olisi noin rankka, puolet rakentajista olisi varmaan hullujen huoneella tai saanut sydärin.

Eipä silti, tuossa tehtiin töitä tosi paljon itse, eikä talokaan ollut ihan yksinkertaisimmasta päästä. Jotenkin tuntui myös siltä että se täydellistäkin paremman laadun tavoittelu ei varmaan olisi ollut ihan välttämätöntä. Talosta toki tuli varmasti hieno, mutta tavallisella 8-16 työssäkäyvällä henkilöllä ei ole mitään mahdollisuutta Rantasen kaltaiseen omistautumiseen.

Kovin ruusuista kuvaa (tämäkään) kirja ei anna rakentajan arjesta, rakentamisen laadusta tai rakennusalasta ylipäätään.

 

Kirjan voi tilata tuon yllä olevan linkin kautta.

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Pohjapiirustus jäällä

Olimme mökillä rentoutumassa ja aikamme kuluksi teimme Talo Täplän pohjapiirustuksen luonnollisessa koossa meren jäälle.Etualalla oikealla tekninen tila ja sen vieressä eteinen. Kristiina ja Anna-Liisa seisovat TV-huoneen oviaukossa.

Tilat hahmottuivat mukavasti luonnollisessa koossa ja käsitys niiden sopivasta koosta vain vahvistui.

Äänestys on päättynyt tumman värimaailman murskavoittoon 26-3! Kiitos kaikille äänestäjille ja kommentoijille!

• Published with BlogPress for iPhone •

tiistai 9. helmikuuta 2010

Neuvoa-antava kansanäänestys

Talo Täplän värit mietityttävät rakennuttajia. Julkisivun pääväriksi tullee sallituista väreistä keltainen ja katot lienevät tumman harmaita. Yksityiskohdat sen sijaan ovat vielä hakusessa.

Kumpi värimaailma on mielestäsi parempi tai kehityskelpoisempi? Tummat värit:


Tumman ruskeat terassit, rimoitukset, räystään alapuoli ja kattotuolien päät, sekä katon kanssa samaa tumman harmaata olevat ikkunanpielet.


Vai sitten vaaleat värit:


Vaaleat terassit ja rimoitukset. Vaalean harmaa räystään alapuoli ja ikkunanpielet. Valkoiset ikkunankarmit ja keltaiset kattotuolien päät.

Vain äänestämällä voit vaikuttaa!! Tai sitten et. Mutta äänestä kuitenkin tai laita kommenttia tuosta alapuolelta.
Äänestää voi oikean yläreunan namiskuukkeleilla ja äänestysaikaa on seuraavaan blogikirjoitukseen saakka. Jonka julkaisuajankohdasta ei ole tietoa. Toimi siis äkkiä!

lauantai 6. helmikuuta 2010

Talo Täplä

Palaveerasimme antoisasti eilen koko joukolla. Nyt on sopimukset allekirjoitettu ja luovutettu myös rakennesuunnittelija Anders Westerlundin ja vastaavan työnjohtajan Esa Perhon kanssa. Suunnitelmat ovat hyvällä mallilla ja seuraavaksi käynnistyy paalutuksen, maanrakennuksen ja talopakettien kilpailutus.

Yksi tapaamisen anti oli talomme nimi. Tähän asti se on kulkenut sukunimiemme mukaan, mutta se ei ole ollut kovin näppärää, koska pidimme molemmat omat nimemme naimisiin mennessämme. Tulevasta osoitteesta johdettu, alkuun vitsinä kulkenut nimi jäi elämään, joten talomme nimi on...TADAA... Talo Täplä!

Piha on saanut jo pari puutakin, tosin vasta bittiavaruudessa:


Täytyy vielä antaa kehut mukavalle ydinryhmällemme. Kiitos Tapani, Anders ja Esa.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Rakennusoikeus, tuo mielenkiintoinen juttu

Pääsuunnittelijamme on tehnyt myös rakennusoikeuslaskelman rakennuslupaa varten. Ja tuo se vasta onkin mielenkiintoista...

Tonttimme pinta-ala on 1066 neliötä ja kaavassa mainittu et-luku on 0,20. Suomeksi sanottuna siis tontin pinta-ala kerrotaan tuolla et-luvulla, jolloin saadaan rakennusoikeudeksi 213,2 neliötä. Rakennusohjeissa (PDF) kerrotaan että tuon lisäksi tontille saa rakentaa autosuojan, jonka kerrosala on 10 % asuinkerrosalasta, 21,3 neliötä siis. Lisäksi tontille on rakennettava asuinkerrosalaan luettavaa erillistä varastotilaa vähintään 10 neliötä. Hyvä, aika selvää tähän asti.

Lämpöeristettyä asuinkerrosalaa rakennetaan 172 neliötä (koko alakerta ja yläkerran työhuone), sekä 9 neliön eristämätön viherhuone ja se 10 neliön ulkovarasto autotallin yhteyteen. Vilvoittelutilan ja autokatoksen seinistä yli 30 % on "aukkoa", joten ne ovat avonaisia rakennelmia, joita ei lueta rakennusoikeudelliseen kerrosalaan.

Ja nyt tämä menee mielenkiintoiseksi: Pelkän autotallin kerrosala on 33 neliötä, joka ylittää mainitun 10 % osuuden 11,7 neliöllä. Tuo ylimenevä osuus otetaan sitten rakennusoikeudesta. Eli kerrosalaa käytetään 172 + 9 + 10 + 11,7 = 202,7 neliötä.

Jotta tuokaan ei olisi vielä liian helppoa, niin yli 25 sentin paksuisesta seinästä lasketaan ylimenevä osuus ja sen saakin tällä kertaa vähentää käytetyistä neliöistä. Toisin sanoen, Tapania lainatakseni; Lämpöeristetyn kerrosalan seinäpaksuus on 304 mm, 54 mm yli 250 mm seinärakenteen. Rakennuksen kerrosalatasojen piiri on 59,7 m, jolloin sallittavaa rakennusoikeuden ylityspinta-alaa muodostuu 3,22 neliötä. Elikkä käytetyksi kerrosalaksi tulee meillä siis 202,7 - 3,22 = 199,5 neliötä.

Voisin lyödä vetoa, että tuon systeemin on keksinyt joku byrokraatti...

Eikä tässä edes käsitelty vielä huoneistoalaa tms., joten jos olet ostamassa 150 neliön taloa tai tonttia jossa sanotaan olevan 200 neliötä rakennusoikeutta, niin mietipä niitä neliöitä vielä toisenkin kerran :-)

Mitä tuo nyt sitten loppujen lopuksi tarkoittaa meidän kohdallamme? Käyttämättä jäävä rakennusoikeus on 213,2 – 199,5 eli 13,7 neliötä. Sillä ei rakenneta tulevaisuudessa elintasosiipeä talon ja autotallin väliin, kuten ensimmäisissä luonnoksissa näkyy. Eipä silti, tuskin sellaista olisimme koskaan rakentaneetkaan. Kaikkeen pitää vaan yrittää varautua. Ehkä tuolla 13,7 neliöllä voisi joskus laajentaa vilvoittelutilan lämpimäksi, ullakon huoneeksi tai autotalliin lisää tilaa? Tai miten olis talvilämmin grillikatos?

torstai 4. helmikuuta 2010

Autotalli ja energiatodistus

Tapanilta on tullut uutta kuvaa siihen tahtiin ettei ole tännekään ehtinyt mitään päivittää. Rakennuslupapiirustukset ovat siis tekeillä. Suuria muutoksia ei ole enää tehty. Talon osalta lännenpuoleiselle seinälle tuli kaksi pikkuikkunaa lisää TV-huoneeseen, ullakolla olevien ikkunoiden kohdalle. Se on kieltämättä tasapainoisempi nyt. Toisen vessan seinää siirrettiin sen verran että saadaan siihen leveämpi ovi pyörätuolin käyttöä varten. Eihän sitä ikinä tiedä...

Myös autotalli on saanut lopullisen muotonsa:
Jarmo: kyllä tuo nyt saa luvan olla tarpeeksi iso.

Energiatodistustakin Tapani on ehtinyt jossain välissä laskeskelemaan ja näyttäisi siltä että talomme saadaan parhaaseen A-ryhmään. Se vaan sopii.

Kerroimme aiemmin lähettäneemme tietyille talotehtaille alustavan kyselyn. Kolmelta vastaus edelleen uupuu, mutta jottei kukaan saa aiheetta kolhua maineeseensa, kerrottakoon että heti tuon kirjoituksen jälkeen myös Jetta-talon edustaja vastasi kyselyymme. Valitettavasti vaan kuulemma suunnitelmamme ovat sellaiset etteivät ne sovellu heidän käyttämäänsä tekniikkaan.

Muista kiinnostuneista Herrala-Talojen edustaja on ollut aktiivisin ja häntä kävimmekin jo tapaamassa. Ja hyvältähän se vaikutti. Tiedä sitten hinnasta. Joka tapauksessa tarjouspyyntöjä lähtenee lähiaikoina.

Huomenna tapaamme pää- ja rakennesuunnittelijat sekä vastaavan mestarin. Käymme läpi tämän hetkisen tilanteen ja hiomme sotasuunnitelmia jatkoa ajatellen.

tiistai 2. helmikuuta 2010

Pihasuunnittelua

Tässä pihasuunnitelun viimeisin tulos. Vielä ilman puita, pensaita yms.

Klikkaa kuva isommaksi.

Pohjoispäätyyn (kuvassa vasemmalla) tullee kunttaa ja pari puuta. Takana olevat pöntöt on Kristiinan kompostoreita. Talon taakse (itäpuolelle) tulee neljä puuta ja pensaita. Länsipuolelle, nurmialueen ja aidan väliin tulee istutuksia, perennaa, pensaita ja ehkä yksi puu. Etelärajalle pensaita.
Related Posts Plugin for Blogger...