UKK - eli Usein Kysytyt Kysymykset
Vastaamme mielellämme kysymyksiin, joten jätä kommentteja blogiteksteihin, kirjoita vieraskirjaan tai lähetä sähköpostia, harrijv(at)kolumbus.fi.
Tässä muutamia useimmin toistuneita kysymyksiä vastauksineen.
Mistä talon nimi, Talo Täplä, tulee?
Aluksi talosta puhuttiin sukunimiemme mukaan, mutta se ei ole ollut kovin näppärää, koska pidimme molemmat omat nimemme naimisiin mennessämme. Tulevasta osoitteesta johdettu, alkuun vitsinä kulkenut nimi jäi lopulta elämään.
Miksi arkkitehdin suunnittelema talo eikä valmista talokirjan mallia?
Tontin koko ja muoto sekä ilmansuunnat ja tulo tontille ovat sellaiset että yhdeltäkään talotehtaalta ei löytynyt valmista mallia, joka olisi tontille sopinut ja täyttänyt muutkin toiveemme. Tontti on kapeahko ja pitkänomainen, joten talo ei saanut olla kovin leveä. Halusimme oleskelutilojen ikkunat etelään ja länteen, makuuhuoneiden ja pesutilojen ikkunat pohjoiseen ja itään. Tontin kapeuden lisäksi sinne tullaan etelästä, joten pääsisäänkäynnin taloonkin tuli olla etelän puolelta.
Lisätietoja seuraavista blogikirjoituksista:
Esisuunnittelua
Toiveita
Siitä naapurin tontille rakentamisesta
Tilaohjelman tapainen
Miksi pääasiassa yksitasoinen ratkaisu?
Edellinen talomme oli kahdessa tasossa ja se koimme sen käytännössä hankalaksi. Vanhuksena ja/tai mahdollisesti liikuntaesteisenä yksitasoisessa on helpompi liikkua ja elää. Nyt työhuone tulee ylös tilaan joka muuten olisi jäänyt hukkatilaksi.
Miksi pulpettikatto?
Toiveenamme oli tyyliltään moderni talo. Tontin kapeudesta johtuva talon pitkänomaisuus sallii pulpettikaton myötä isommat ikkunat länteen tuomaan valoa sisään. Toivomme katon yksinkertaisen rakenteen näkyvän myös hinnassa.
Miksi peltikate?
Kaavamääräykset sallivat tiili- ja peltikatteen. Aluksi ajattelimme tiilikatetta, mutta suunnittelun edetessä tulimme siihen tulokseen että peltikate sopii rakennuksen tyyliin huomattavasti paremmin.
Miksi juuri keltainen väri?
Valkoinen olisi ehkä ollut mieluisin, mutta se ei sovi kaavamääryksiin. Sallitut värit näkyvät Suunnitelmat-sivulla. Muutama niistä on liian vihreä, sininen on jotenkin hailakka ja alue on jo täynnä harmaita taloja. Joten väriä elämään ja talo keltaiseksi!
Miksi puutalo?
Kaavamääräyksissä (PDF) sanotaan että korttelimme taloissa tulee olla puuverhoilu. Emme kokeneet järkeväksi maksaa kivitalon hintaa saamatta yhtä suurta etua; julkisivun huolettomuutta. Lisäksi ajattelimme tässä kohtaa yrittää säästää hieman.
Miksi suurelementtitalo?
Koska emme itse juurikaan osallistu rakentamiseen, muista rakentamismuodoista (pitkästä, pre-cut) ei olisi tullut kovinkaan paljon etua. Lisäksi suurelementit valmistetaan kuivissa sisätiloissa ja pystytysaika on minimoitu, joten rakenteiden kastumisvaara on vähäinen vaikka taloa tehtäisiin syksyllä.
Miksi talopakettitoimittajana on Teri-Talot?
Kattavasta tarjouspyyntökierroksesta huolimatta tarjouksia ei saatu kovin montaa. Omat suunnitelmat ilmeisesti karsi osan valmistajista. Saaduista tarjouksista kilpailukykyisiä olivat vain Teri-Talojen ja Planiatalon tarjoukset. Teri-Talot vei voiton pääasiassa meistä paremmalta tuntuvan rakenteen ja yleisen laatuvaikutelman takia. Muutama esimerkki; höyrynsulku on Planialla heti kipsilevyn alla, Terillä välissä on vielä 5 cm villaa. Joten kun Terin seinään poraa reiän taulua varten, höyrynsulku pysyy ehjänä. Teri käyttää oikeaa tuulensuojalevyä, Plania kipsilevyä. Terillä on ikkunat pelteineen valmiina, Planian myyjä sanoi että laitatte sinne väliin vaan polyuretaania tiivisteeksi ja pellit päälle. Lisäksi Planian toimitus olisi mennyt vielä myöhemmäksi kuin Terin.
Lisätietoja seuraavista blogikirjoituksista:
Talopakettitarjouksia I
Talopakettitarjouksia I ja puoli
Talopakettitarjouksia II
Talopakettitarjouksia III
Talopakettitarjousten vertailua
Miksi tuulettuva alapohja ja ontelolaatat?
Alueella on paineista pohjavettä ja rakennuspaikka on vanhaa savista peltoa. Näistä syistä kunnan rakennusvalvonta suositteli tontin paalutettavaksi ja kielsi kellarit. Pohjatutkimuksen tehnyt Uudenmaan Pohjatutkimus suositteli myös paalutusta sekä tuulettuvaa alapohjaa, joten rakennesuunnittelija Anders Westerlund suunnitteli sen mukaan. Ontelolaatat halusimme puisen alapohjan sijaan kosteusvaurioiden välttämiseksi ja tukevuuden takia.
Paljonko maanrakennus- ja perustustyöt maksoivat?
Maanrakennus maksoi aika tarkkaan 38000 sisältäen tontin ja yhdystien kaivamiset, täytöt kiviaineksineen, silottelut, poistuneen maa-aineksen kuljetuksen kaatopaikalle, kaatopaikkamaksut sekä routasuojaukset, patolevyt, sähkö-, salaoja- ja sadevesiputket ja -kaivot asennuksineen, terassien ja pihan pohjat (tarvittavat routasuojat ja sorat yms.). Talon ja tallin perustuksiin ontelolaattoineen, mutta ilman lattiavaluja meni noin 31000 ja paalutus oli rapiat 8000. Eli vajaa 80000 euroa yhteensä.
Miksei passiivitaloa?
Vuoden 2010 alusta voimaan tulleet määräykset ovat jo varsin tiukkoja ja passiivitaloista ei ole Suomessa kovin pitkää kokemusta. Emme halua olla koekaniineina.
Miksi maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys?
Edellisessä talossa oli suorasähkölämmitys pattereilla. Se oli kallista. Kaukolämpö epäilyttää monopolin ja hintojen nousun takia. Öljy ei ole tätä päivää ja puupelletit hankalia. Poistoilmalämpöpumppumyyjä sanoi ettei se yksin riitä. Vesi-ilmalämpöpumppu on liian riippuvainen ulkoilman lämpötilasta. Emme halunneet pattereita niiden viemän tilan ja rumuuden takia. Lisäksi vesikiertoiseen lattialämmitykseen on helpompi lisätä muita lämmönlähteitä tai vaikka vaihtaa kokonaan toiseen myöhemmin.
Miksi maalämmön ja vesikiertoisen lattialämmityksen toimittajana on Tom Allen?
Tarjous oli hinnaltaan keskitasoa, ei halvin mutta ei kalleinkaan. Tuntui siltä että toiset tarjosivat pienempää pumppua lähinnä sen takia että saavat hintaa painettua alaspäin. Valitsimme Tom Allenin lähinnä suositusten, tehokkaamman pumpun, paremman takuun ja toimituksen kattavamman sisällön takia.
Miksei lattialämmitystä autotalliin / ilmastointia / tuloilmanesilämmitystä/-jäähdytystä / älysähköjärjestelmää, tai jotain muuta hienoa / edistyksellistä?
Ensinnäkin budjettimme on rajallinen, joten johonkin oli pakko vetää rajat. Toiseksi emme halua liian uusien ja hienojen tekniikoiden koekaniineiksi tässäkään ja ihmetellä niiden toimimattomuutta ja ongelmia 15 vuoden kuluttua.
Miksi Puustellin keittiö?
Saimme Puustellin Jani Luukkoselta ylivoimaisesti parasta palvelua ja suunnitelman josta pidimme eniten. Hinnat oli kaikilla suunnilleen samaa tasoa.
Lisätietoja seuraavista blogikirjoituksista:
Keittiökilpailutusta, osa 1
Keittiökilpailutusta, osa 2
Keittiökilpailutusta, osa 3
Keittiö vielä kerran
Miksi tässä blogissa on mainoksia ja tienaako niillä jotain?
Mainoksia laitoin tänne ihan puhtaasti mielenkiinnosta ja oppiakseni systeemin. Blogissa on sekä Googlen AdSense- että TradeTracker-mainoksia ja niiden pitäisi pääasiassa olla ainakin löyhästi blogin aiheeseen liittyviä, joten ehkä niistä on jotain hyötyäkin.
Tienaaminen riippuu AdSensen tapauksessa kävijämääristä ja ennenkaikkea mainosten klikkauksista. TradeTrackerilla tienaaminen perustuu mainoskampanjasta riippuen yleensä toteutuneisiin kauppoihin tms. Tämän blogin tapauksessa AdSense tuntuu toimivan hieman paremmin, mutta eipä silläkään saa kuin vähän kahvirahoja. Ja maksukin tulee vasta kun on useampi kymmenen euroa kasassa. Rikastumaan ei siis pääse.
Tutustu myös suunnitelmiin, taustatietoihin, vinkkeihin ja suosituksiin tai jätä viesti vieraskirjaan!