maanantai 14. huhtikuuta 2014

Verisure Home Plus testiin Talo Täplään

Saimme tilaisuuden lähteä blogiyhteistyön merkeissä testaamaan Verisuren kodin turvapalveluita ja tietty mahdollisuuteen piti tarttua, koska joku hälytysjärjestelmä on ollut mietinnässä jo pidemmän aikaa. Tokihan meillä jo määräystenkin mukaan on esim. verkkovirtaan liitetyt palohälyttimet, mutta kukas niitä on kuuntelemassa jos olemme poissa. Meillä oli aiemmassa talossa silloisen Aroundion paketti ja kiinnosti myös nähdä miten tekniikka on kehittynyt, koska lupaukset ainakin olivat hyviä. Tämä kirjoitus on siis sponsoroitu, mutta yritän pitää myyntipuheet ja turhat ylisanat poissa. Mahdolliset ongelmat kerron kyllä myös.

http://www.verisure.fi/

Myyjän kanssa kartoitettiin taloa, tarpeita ja vähän asennuspaikkojakin puhelimitse. Päädyimme kattavimpaan Home Plus -pakettiin. Se sisältää murto- ja palohälytysjärjestelmän SOS-hätäkutsulla ja palvelusopimuksen. Lisäksi pakettiin kuuluu mm. SmartPlug-pistoke, asennus, etäohjaus, laajakaista- ja GSM-yhteys hälytyskeskukseen, 24/7 hälytyskeskusvalvonta, vartijakäynnit tarvittaessa, sekä murto- ja palohälytysten kuvavarmennus kuukausihinnalla 34,90 €. Edullisemmat Start- ja Home-paketit sisältävät sitten vähän vähemmän laitteita ja palveluita. Lisää eri laitteita pakettiinkin saa tai voi ostaa myöhemmin Verisuren verkkokaupasta.

Seuraavalla viikolla asentaja saapui mukanaan laatikoittain tavaraa. Ovikoskettimia, kamerailmaisimia, palovaroittimia, käyttönäppäimistöjä, sireeni, keskusyksiköt VBox Duo ja VBox Mini sekä tarroja ja StarKey-avaimenperiä.

Verisure Home Plus -paketin laitteet. Kuva: Verisure

Keskusyksikkö VBox Duo kytketään töpseliin, mutta se on toki akkuvarmennettu. Se sisältää myös GSM- ja laajakaistaliittymät, joten yhteyksienkin pitäisi pelata tilanteessa kuin tilanteessa. Muut laitteet ovat langattomia. Paristojen pitäisi kuulemma kestää muissa laitteissa ainakin kaksi vuotta ja palovaroittimissa jopa kymmenen vuotta. Vaihtotyö sisältyy Home Plussan palvelusopimukseen.

Palovaroittimet sisältävät myös lämpötila- ja kosteusanturit ja sireenissä on lämpötila-anturi toimien siis lisäpalovaroittimena. Kamerailmaisin on liiketunnistin, joka sisältää lisäksi kameran. Hälytyksen sattuessa ne ottavat sarjan kuvia ja lähettävät ne hälytyskeskukseen. Muutoin ne eivät kuvaa. Ovikoskettimet valvovat ovia ja ikkunoita joihin ne on asennettu. StarKey-avaimenperällä kytketään järjestelmä käyttönäppäimistöltä päälle ja pois. Tarvittaessa voi käyttää myös pelkkää numerokoodia.

StarKey, saatavissa mustana, valkoisena, sinisenä, punaisena, vihreänä, ruskeana ja pinkkinä
Koska keskusyksikköä lukuunottamatta laitteet ovat siis langattomia, asennus oli kohtuullisen yksinkertaista ja näppärä tyyppi suoriutuisi siitä varmaan itsekin. Yllättävää oli kamerailmaisimen tarkka asennuskorkeus ja suunta. Tavaraa oli niin paljon, että sijaintien pohdinnassa ja asennuksessa kului kyllä aikaa useampi tunti ammattimieheltäkin.

Kamerailmaisin asennettuna

Autotallin ja hälytysjärjestelmän käyttäminen käytännössä aiheutti hieman päänvaivaa jo myyjänkin kanssa keskustellessa. Ajatellaanpa arjen tilanteita: lähdemme kaikki kotoa. Kytkemme järjestelmän päälle huoneistossa ja suljemme oven perässämme. Menemme autotalliin ja mitäs sitten? Järjestelmä on päällä, joten se laukaisee hälytyksen.

Järjestelmän päällekytkeytymisessä on toki viive, mutta ehtiikö sen aikana Pikkuraksaajan (5-v.) kanssa talliin (jäätyneet lätäköt pitää rikkoa ensin), autoon (ennen sitä auton kuraiseen kylkeen on piirrettävä jotain) ja saada hänet köytettyä turvaistuimeen? Välillä pitää nalletkin laittaa turvavöihin. Ei siis ole joka aamu ihan maailman nopein ja helpoin homma... Ja vielä pitäisi ehtiä ajamaan tallista ulos. Ei oikein toimi käytännössä.

Entäs sitten kotiin tullessa? Kun järjestelmä on päällä, niin pitääkö ensin jättää auto ulos, mennä taloon sisään, ottaa järjestelmä pois päältä, mennä takaisin ulos, ajaa auto talliin ja sitten taas takaisin sisään. Ei vaikuttanut kovin kätevältä tuokaan.

Toisaalta Kristiina kulkee omalla autollaan, joka ei ole tallissa ja kuljetaanhan me ilmankin autoa, joten ei käyttönäppäimistöä oikein voinut pelkästään autotalliin laittaa.

Asia ratkaistiin asentamalla kaksi käyttönäppäimistöä, toinen taloon ja toinen autotalliin. Kummastakin voi tehdä samat asiat. Jos lähdetään tallissa olevalla autolla, järjestelmä kytketään päälle tallissa. Jos tulee kotiin tallin kautta, järjestelmä kytketään pois päältä tallissa. Muissa tapauksissa päälle/poiskytkentä tehdään huoneistossa. Näin viiveet riittää eikä tarvitse juosta edestakaisin.

Käyttönäppäimistö. Kuva: Verisure

Muillekin laitteille löytyivät paikat ja yhteyskokeilujen jälkeen todettiin ettei VBox Miniä välttämättä tarvittaisi, vaan VBox Duo sai yhteyden kaikkiin ilmaisimiin ja laitteisiin. Lisäksi laitettiin tarrat postilaatikkoon, ikkunoihin ja ovien pieliin. Käytössä on seinään naulattava, muovinen lätkä johon tarra liimataan. Tällä vältytään maalipinnan vaurioilta jos tarra joskus poistetaan. Mukava havaita että asioita on oikeasti ajateltu.

Tämä säikyttää suurimman osan rosmoista pois

Pakettiin kuuluvia SmartPlugeja ei asennushetkellä ollut varastossa, joten palaan niihin kunhan sellaiset saamme. Lyhyesti kyse on etäohjattavasta ja ohjelmoitavasta pistorasiasta.

Verisure IQontrol -palvelu sisältyy kaikkiin paketteihin. Sen avulla järjestelmää voi etäohjata ja valvoa tietokoneella, älypuhelimella ja tabletilla. Koska keskusyksikössä on laajakaistayhteys, etäohjaus on maksutonta. Tekstiviestiohjauskin onnistunee, mutta viestit ovat maksullisia.

IQontrolin yksi osa on Omat Sivut, joilla voi nettiselaimen kautta kytkeä järjestelmän päälle ja pois, tarkastella tapahtumalokia ja muuttaa asetuksia. Kuvassa näkyvät myös palovaroittimien ja sireenin mittaamat lämpötilat ja ilman suhteelliset kosteudet.

Omat Sivut

Autotallin käyttönäppäimistöltä puuttuu näköjään yhteys. Ehkä se VBox Mini pitää kuitenkin vielä lisätä johonkin kohtaan vahvistamaan signaalia. Vai olisiko uusi patteri viallinen?

Toinen IQontrolin osa on älypuhelinsovellus (iOS, Android, Windows Phone). Sillä etäohjaus on vielä kätevämpää. Kaikkia asetuksia sillä ei voi säätää, mutta ne ovatkin helpompia tehdä tietokoneella. Muut toiminnot sujuvat näppärästi. Sitä voisi myös käyttää yllä kuvatun kaltaisessa tilanteessa kun kuljetaan autotallin kautta, jos ei halua kahta käyttönäppäimistöä.


Lisäksi koska kaikilla käyttäjillä on oma StarKey, numerokoodi ja/tai käyttäjätunnus IQontroliin, tiedetään kuka järjestelmää on käyttänyt. Esimerkiksi vaikkapa koululaisen tullessa kotiin, saa siitä puhelimeen tiedon:


Jos jotain tähän mennessä negatiivista pitäisi keksiä, niin asentaja olisi voinut olla tarrojen liimaamisessa hieman huolellisempi. Ovat nimittäin vähän vinossa. Ja Kristiinan mielestä väärässä paikassa (silmän korkeudella). Yritin sanoa että siitä se voro ne parhaiten huomaa...

Lisää ominaisuuksista ja lisälaitteista myöhemmin. Ainakin SmartPlugeista on tulossa juttua ja mahdollisesti pääsemme Verisuren tuella testaamaan myös uusia tuotteita kuten vuotovahti, SmartLock-älylukko ja Callpoint-turvapainike. Myös käyttökokemuksia on luvassa.

11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Olen aavistuksen itsekin harkinnut Verisurea. Jatkoa odotellessa, mika a

  VastaaPoista
 2. "Käytössä on seinään naulattava, muovinen lätkä johon tarra liimataan. Tällä vältytään maalipinnan vaurioilta jos tarra joskus poistetaan..."

  Niin, mitäs jos näin kävisi - niin kuinka se tapahtuu? Siis tarkoitan, että jos haluat lakata kokonaan maksamasta niitä kk-maksuja joskus, niin kuinka pitkä on irtisanomisaika, ja tuleeko sen päättyessä asentajamies takaisin ja kerää laitteensa ja muoviset lätkänsä pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarrat jää verisuren omistukseen joten ne tullaan ottamaan pois. Tarrat ovissa ja ikkunoissa tarkoittaa että koti oikeasti on hälykeskus valvonnassa mihin kuuluu vartijakäynnitkin.

   Poista
  2. Varmistin asian Verisuren asiakaspalvelusta ja sain tällaisen vastauksen:

   "Sopimus on vuoden ajan määräaikainen, jonka jälkeen se on toistaiseksi voimassaoleva kolmen kuukauden irtisanomisajalla. Irtisanottaessa määräaikaisuuden jälkeen ei tule lisämaksuja itse irtisanomisesta (tietenkään irtisanomisaikaa lukuunottamatta).
   Verisuren omistuksessa on keskusyksikkö, kamerailmaisin sekä hälytystarrat. Nämä ovat siitä syystä, että olemme pystyneet tarjoamaan asiakasystävällisemmän asennusmaksun. Verisure on myös tällöin laitteistosta vastuussa, ja niillä on silloin 10 vuoden toimintatakuu. Käytännössä: jos siis niihin tulee häiriöitä, on Verisure velvollinen niitä huoltamaan. Mikäli sopimus jostain syystä irtisanotaan, asentaja käy veloituksetta purkamassa pois Verisuren omistamat laitteet."

   Kysyin lisäksi mitä tapahtuu muuttotilanteessa, vastaus:

   "Verisurella on ollut käytössä toistaiseksi käytäntö, jossa olemassaoleville asiakkaille tarjotaan uuteen kotiin vastaavanlainen järjestelmä veloituksetta, eli ns. muuttoetu. Edellytyksenä toki, että asiakas asuu palvelualueillamme. Käytännössä kuitenkin, tällä hetkellä Suomen kaikki suurimmat kaupungit ovat osana palvelualueitamme. Uuden asukkaan on mahdollista ottaa järjestelmä käyttöön ilman aloituskustannuksia."

   Poista
 3. SmartPlugit on käteviä laitteiden ohjauksessa ja valojen ajastuksessa. Tuo vuotovahti on kyllä nappijuttu, toivottavasti tulee pian. Päälle- ja poiskytkennässä älypuhelinsovellus on mainio.

  VastaaPoista
 4. Näkeekö kameroiden kuvia itse mistään? Mulle on se kriittinen kohta, että nään ne puhelimesta-itse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kameroiden kuvia ei pääse näkemään itse. Lisäksi kamera ottaa kuvia vain hälytyksen sattuessa. Jos haluaa itse katsella kuvaa kotoa, kannattanee asentaa vaikka webbikamera johonkin nurkkaan, tulee halvemmaksikin...

   Poista
 5. Q4S:n kotiturva laitteilla pääset katsomaan kameran kuvia ja saat niitä otettua itsekkin koska haluat. http://kotiturva.fi/?gclid=CNjT8JOj3r4CFckBwwoddXIAZQ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva. Ehkäpä moinen ominaisuus tulee vielä Verisurellekin joskus.
   Toisaalta.. mistä tiedät ettei siellä hälytyskeskuksessa joku ota kotoasi kuvia jatkuvasti?

   Poista
 6. Q4S:n keskus ei nää kuvia, koska voi väärinkäytöksiä esiintyä.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...