keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Maalämpö, lattialämmitys ja kiintokalusteet

Eilen teimme Puustellin kanssa kaupat eteisen, vessojen ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteista. Luottomyyjämme Jani Luukkonen Puustellin Vantaan myymälästä teki taas hyvät suunnitelmat ja tarjouksen, kuten aiemmin kerroimme. Otamme Puustellista muut paitsi hanat, Janin arveltua että saamme hanat halvemmalla putkiurakan yhteydessä.

Lämmityksen osalta päädyimme hyväksymään Tom Allen Oy:n tarjouksen. Tarjous oli saamistamme hinnaltaan keskivaiheilla, mutta selkein, kattavin ja vakuuttavin. Se miellytti meitä itseämme eniten ja kun LVI-suunnittelijammekin sitä suositteli, niin päätös oli helppo. Meille tulee siis maalämpöpumpuksi Danfoss DHP-H8. Vesikiertoinen lattialämmitys toteutetaan Thermofloorin tuotteilla ja Danfossin säätöjärjestelmällä. Porakaivoa on suunniteltu porattavan 155 metriä. Koko homman hinta asennuksineen on 17000 euron huitteilla.

Viilennyksestä ja ilmastoinnista puhuttiin monenkin tarjoajan kanssa, mutta päätimme taas tässä kohtaa vähän säästää. Asiantuntijat kertoivat ettei porakaivosta saatava "maakylmä" riitä kunnolla koko talon viilennykseen, varsinaiseesta ilmastoinnista puhumattakaan. Oikeaan ilmastointikoneeseen emme halua investoida ja lisäksi kylmä ilma vaatisi eristetyt ilmastointiputket, jotka taas maksaisivat lisää. Talosta tulee kuitenkin nykymääräyksin eristetty ja makuuhuoneet ovat idän puolella, joten eiköhän tuossa pärjätä ilmankin ilmastointia. Jos ei, niin avataan ikkunoita.

8 kommenttia:

 1. Mites sitten tuo ilmanvaihtokone? Ainakin Enerventillä on LTO-kone, jossa on sisäänrakennettu ilmalämöpumppu. Senhän voisi yhdistää maalämpöpumppuun ja käytää viilennykseen.

  http://www.enervent.fi/unit.asp?menuid=20190&langid=1&countryid=100&modelid=11

  VastaaPoista
 2. Me ajattelimme myös säästää tuossa jäähdytyksessä. Emme usko sitä tarvitsevamme, mutta jospa se mieli sittenkin muuttuu. Siksi otamme kuitenkin maalämpöpumpuumme lisäliitännän, jonka avulla jäähdytys on helppo ottaa käyttöön myöhemmin jos mieli muuttuu. Ehkä joissain pumpuissa on tällainen liitäntä vakionakin, mutta meillä siis näin.

  VastaaPoista
 3. Tuo ilmalämpöpumppulisäkin maksaa ja tarvitsee silti eristetyt ilmanvaihtoputket (joiden lisäkustannukseksi joku asioista perillä oleva taho arvio ainakin 3500 euroa).

  Viilennysvaraus pumpussa on hyvä ajatus, mutta silloinkin pitäisi olla nuo eristetyt ilmanvaihtoputket, niitä kun on vielä kalliimpaa eristää jälkikäteen.

  VastaaPoista
 4. "Asiantuntijat kertoivat ettei porakaivosta saatava "maakylmä" riitä kunnolla koko talon viilennykseen, varsinaiseesta ilmastoinnista puhumattakaan."

  Teillähän "asiantuntijat" on :) Vedä putkitus ja sähkö valmiiksi puhallinkonvektoria varten (vrt. ILP:n sisäyksikkö). Siihen sitten kiertämään maapiirin neste.

  Se on totta että IV-koneeseen sitä maakylmää/haaleaa ei kannata sekoittaa. Se on rahan hukkaa.

  VastaaPoista
 5. Asiantuntijoilla tarkoitin tässä maalämpöpumppukauppiaita, joilta saimme tarjouksia. Jos ko. maalämpöpumpun myyjä sanoo ettei hänen kauppaamansa laite sovellu kunnolla jäähdytykseen, niin kyllä se minuun uppoaa.

  Ja kuten sanottua, muut lisäkilkkeet toisivat taas lisää kustannuksia ja vaatisivat edelleen ne eristetyt ilmanvaihtoputket.

  Selvennykseksi vielä että meillä IV-putket tulee kokonaisuudessaan yläpohjan lämpöeristeen sisäpuolelle, joten niitä ei muuten tarvitse eristää, lämpimässä tilassa kun kuljettavat lämmintä ilmaa. Paitsi tuloilmaputki, joka tietysti kyllä eristetään.

  Ja kuten kirjoitin, "Talosta tulee kuitenkin nykymääräyksin eristetty ja makuuhuoneet ovat idän puolella, joten eiköhän tuossa pärjätä ilmankin ilmastointia (tarkoitan siis viilennystä). Jos ei, niin avataan ikkunoita."

  Näillä mennään.

  VastaaPoista
 6. Ei puhallinkonvektori vaadi eristettyjä ilmanvaihtoputkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tuossa vaiheessa kyse olikin siitä että kylmää olisi jaettu normaalien IV-kanavien kautta joka huoneeseen. Konvektoria ei muistaakseni tuolloin kukaan edes ehdottanut, saati tarjonnut.
   Nyt sellainen on kyllä käynyt mielessä. Ehkä vielä jonain päivänä...

   Poista
 7. Maalämpö on kyllä nykyaikainen ja moderni lämmitysratkaisu. Aika monet tuntuvat suosivan sitä uudiskohteen lämmitysmuotona, eikä ihme.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...