perjantai 18. kesäkuuta 2010

Sauna ja kysymys lasiseinästä

Saunatarjouksia on kyselty seuraavista paikoista:


Kaikilla on ihan hienoja ratkaisuja. Pari tarjoustakin on saatu, 3500 €:sta ylöspäin. Muita odotellaan vielä.

Ajatusta saunasta on mietitty ja suunnitelmat ovat eläneet edestakaisin. Nyt olemme päätyneet suunnilleen seuraavanlaiseen ratkaisuun. Pohjaratkaisu ehkä vielä elää, mutta yksi kiva vaihtoehto voisi olla tälläinen:

Kuva: SunSaunan suunnittelutyökalu

Kuvan yläreunassa sekä oikeassa reunassa olevilla seinillähän on ikkuna ulos. Oikeaan reunaan kiukaan ja ylälauteen väliselle alueelle tulisi vielä upotettu löylykiulu ja sen kohdalle seinään vesihana. Kiukaaksi olemme ajatelleet kivikiuasta, niitähän löytyy usealtakin valmistajalta; mm. Sähkö IKI, Helo Rocher, Harvia Kivi ja varmaan muitakin. Ja siis sähkökiukaasta on kyse, puukiukaan kanssa puuhastellaan sitten mökillä.

Lattialle laitetaan jotain samaa tummahkoa harmaata laattaa kuin muuallekin. Seiniin ja kattoon lähes mustaksi käsitelty kuusipaneeli. Kuusta siksi, että se näytti sävytettynä mielestämme elävämmältä kuin esim. haapa. Kiukaan kohdalle ehkä sisustuskivestä pätkä. Lauteet tullee olemaan lämpökäsiteltyä tervaleppää (siis haapaa, toim.huom.) öljyttynä, tai vastaavaa. Pisteeksi iin päälle vielä vähän kuituvaloja. Eli väreiltään vähän saman tyylinen sauna kuin Salmeloilla.

Sitten se kysymys; tekisi mieli tehdä tuo saunan ja pesuhuoneen välinen seinä kokonaan lasista. Siis lattiasta kattoon. Se vaatii tietysti kiukaalta lisää potkua, mutta kuinka paljon? Toinen juttu on pesuhuoneen lämpeneminen. Nuo saunakauppiaat eivät olleet yksimielisiä kummastakaan asiasta. Yksi sanoi ettei pesuhuone juurikaan lämpene ja että kiukaasta riittää pykälää isompi. Toinen sanoi että pesuhuone kuumenee vietävästi ja kiukaalta vaaditaan erittäin paljon tehoa. Kolmas oli jotain siltä väliltä.

Onkos arvon lukijoilla kokemuksia tuollaisesta kokonaisesta lasiseinästä ja pesuhuoneen lämpenemisestä?

11 kommenttia:

 1. Omakohtaisia kokemuksia täysistä lasiseinistä ei ole, ja lämpöasiaa on paha kommentoida. Riippuu varmaan paljolti myös siitä millaista lasia siihen seinään pistää. Kiukaiden mitoitusohje pääsääntöisesti sanoo, että yksi neliö lasia vastaa n. yhtä kuutiota lämmitettävää tilaa. Teillä tulisi seinää varmaan n.4,5-5 neliötä riippuen huonekorkeudesta. Jos saunan huonekorkeus olisi 2,2, niin teille tulisi melkein 14 kuutiota lämmitettävää tilaa, mikä taitaa olla 9 kW kiukaiden yläraja. Asiat tuoreessa muistissa, kun ei siitä nyt ole hirveän kauaa kun oma kiuas valittiin :)

  Henk. koht. suosittelisin tietysti omaa ratkaisuamme, jos vielä muistatte miltä meidän saunan seinä näytti :) Mutta oikeasti kannattaa miettiä, onko siitä ikkunasta mitään iloa siellä laudetason alapuolella. Olen nähnyt ihan nättejä saunoja, missä ovi ja ylemmän laudepinnan yläpuolella olevat seinät ovat lasia. Ja meillä tosiaan saunan oven vieressä on vain iso ikkuna, ja kiukaan päällä on seinää.

  VastaaPoista
 2. Aika samanoloinen on saunasuunnitelmanne kuin meilläkin. Tuollainen isompi keskilaude on mukava lasten(kin) kanssa.
  Tuossa kuvassa näytti siltä, että oven ja alimman askelman väliin ei kunnolla mahdu astumaan. Ehkä kuva vaan hämäsi vai onko tarkoitus ettei lattialle tarvi astua vaan ovi aukaistaan ensin ja sitten vasta astutaan porras askelmalta alas ja suoraan saunasta ulos?

  Ikkuna-asiasta ei ole kokemusta, mutta talomyyjämme sanoi ettei kannata ottaa ikkunaa saunafirmalta vaan saman asian ajavan lasin saisi huomattavasti edullisemmin jostain lasiliikkeestä ja sillä ei ole mitään eroa saunafirman lasin kanssa. Mutta ehkä niin aioittekin? Itse jotenkin tyhmänä luulin että saunan lasiseinän pitää olla jotain erikoislasia.

  VastaaPoista
 3. Meillä on suurinpiirtein samankokoinen sauna ja lauteet aseteltiin molemmille sivuseinille ja kius takaseinälle keskelle. Kovasti tykkään tästä ratkaisusta. Kiukaana meille hetivalmis-versio ja sitäkään en pois vaihtaisi.

  Lasiseinästä en osaa kommentoida, mutta jo lapset meillä piirtelee jo pelkän lasiovenkin joka päivä, että minkähän näköinen koko seinä olisi....

  VastaaPoista
 4. Kiva laudeluonnos!

  Kysäisittekö saunatarjousta LapinLauteelta? Suosittelen! :)

  VastaaPoista
 5. Hyvältä kuulostaa suunnitelmat. Meille tulee kanssa tummanpuhuva, ellei jopa musta, sauna. Myös lauteet. Kai se on taas sellainen tämän hetken trendi, tuntuu kaikille tulevan sellainen:).

  VastaaPoista
 6. Lasiseinästä ei ole kommenttia kun meillä saunan tunnelma on hämyinen ja tumma, joten kelpasi vaan lasiovi. Saunassamme on lisäksi pieni ikkuna ulos, joten valoa tulee riittävästi. Itse en erityisesti pidä siitä, että saunasta katsellaan suihkuun ja toisinpäin.

  Mutta haluaisin herätellä ajatuksia ylälauteen syvyydestä. Mittakaavan mukaan se oli vaan noin 50-60cm? Moni tykkää nykyään isosta alalauteesta ja sitä monet perustelee sillä että lapset voi lutrata siinä. Hyvä pointti sekin, mutta lapset lutraa muutaman vuoden, sauna kestää 20-30 vuotta. Itse valitsimme siis hieman syvemmät ylälauteet (syvyys 70cm). Näin ollen aikuinen voi istuessaa nostaa jalat ylös ja silti mahtuu hyvin istumaan eikä kantapäät ole persuksissa kiinni. Mieti siis miten tykkäätte istua saunassa ylälauteella? Kuin kirkon penkillä vai ehkä rennommin, toinen tai molemmat jalat nostettuna koukkuun ylälauteelle ja jotta tämä onnistuisi miellyttäväsi syvyyden tulisi olla 70cm. Me nimittäin istutaan näin ja onneksi viisas raksaaja mieheni tämän tajusi ja nipistimme mielummin alalauteen koosta ja venytimme ylälauteen syvyyttä.

  Itse miettisin myös, että mahtuu hyvin astumaan oven ja alalauteen väliin ja sitten ovi avataan poistuttaessa. Muutoin joutuu oven avaamaan lauteella seistessä = kahva on liian matalalla ja pään lyö helposti oven yläkarmiin. :)

  Tässä meikäläisen pohdinnat ja onnea teidän pohdintoihin! :)

  t. raksaajaeukko

  VastaaPoista
 7. Mullakaan ei ole kokemusta lasiseinästä lattiasta kattoon, mutta eikö vaihtoehtona voisi olla vain esim. puoli seinää lasia? Toki siinä saunan ilme muuttuu täysin ja se ei varmasti ole sitä mitä olette ajatelleet, mutta kivan näköinen siitäkin tulisi. Toinen kiva ratkaisu on lasitiiliseinä saunan ja pesuhuoneen väliin. Meillä oli sellainen vanhassa talossa ja tavallinen lasiovi, joten siitä tuli saunan ja pesuhuoneen välille sopivasti sekä avoimuutta että suojaa, ja valo pääsi tiiliseinästä läpi mutta muuten sitten sumensi näkyvyyden. Ja näytti hyvältä. Ja lämpö pysyi saunan seinien sisällä eikä kiuaskaan tietääkseni ainakaan ollut mikään huipputehokas.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommentoijille taas kerran! Hyviä pointteja tuli esiin paljon.

  Oven ja irtoportaan pieni väli, joka mainittiin muutaman kerran on sellainen juttu että siihen pitää varmaan tehdä muutos.

  Laudemalli muuten pysynee kuvan kaltaisena, ainakin suunnilleen. Emme halua vastakkaislauteita, koska kahdella seinällä on ikkuna ja silloin suurin osa paikoista olisi selkä ikkunaan päin.

  Ylälauteen syvyys on mielenkiintoinen asia. Toisaalta se on juuri niin kuten "raksaajaeukko" sanoi. Mutta jos ylälaude on kovin syvä, niin tälläiset lyhytjalkaiset eivät ylety kunnolla nojaamaan seinään tavallisesti istuessaan. Mutta tätä täytyy pohtia vähän lisää.

  Lapin Lauteelta emme kysyneet tarjousta. Se näyttää toimittavan enemmänkin suoraan talotehtaille, enkä ainakaan äkkiä löytänyt edustajaa pääkaupunkiseudulta. Laudemalli olisi kuitenkin kiva nähdä livenä ennen hankintaa.

  Lasiseinän osalta olisi mahdollista teettää se lämpölasista, jolloin vältyttäisiin sekä pesuhuoneen lämpenemisongelmalta että kiukaan suurentamiselta jättikokoon. Lämpölasin hinta vaan on kolminkertainen.

  Tulimme siihen tulokseen että tehdään seinät lasista vain osittain, siis yläosasta. Ja jos rahat riittää, niin lämpölasista. Täytyy tosiaan kysyä vielä lasiliikkeestäkin tuota.

  Saunomme kohtuullisen harvoin, joten hetivalmis-kiuas on varmaan vähän turhaa. Lisäksi tykkäämme noista kivipilari-kiukaista.

  VastaaPoista
 9. Meillä on saunan ja suihkun välissä puolikas lasiseinä eli alaosa on laatoitettu ja yläosa lasia.

  Saunamme koko on n. 3,5m2 ja varmuuden vuoksi valitsin kiukaaksi pykälää isomman Harvian Kivi PI90 eli 9kW kiukaan.

  Lasiseinää kyselin paikallisesta rautakaupasta, jonka hinta itse-asennettuna olisi ollut n.900e.

  Kysyin myös paikalliselta lasiliikkeeltä lasiseinää asennettuna ja hinta oli 910e.

  Lasiseinä on 8mm karkastua lasia eikä mitään lämpölasia. Kuitenkin saunan lämpö ei tule pesuhuoneen puolelle vaikka lasien välissäkin on n.5mm raot. Tietysti oven ollessa auki saa suihkun puolellekkin lämpöä :)

  Suosittelen ottamaan lasiseinän paikalliselta lasiliikkeeltä, koska tällöin vältyt itse asentamasta lasi ja saat asiantuntevaa palvelua verrattuna K-raudan palvelutiskiin :D

  Klikkaamalla kirjoittajan nimiä näet meidän saunan lasiseinän ;)

  VastaaPoista
 10. Joo, toi on hieno. Jotain tuollaista meillekin, kiitos!

  VastaaPoista
 11. Meillä haaveiltiin myös lasiseinästä tai ainakin osittaisesta lasiseinästä, kunnes eräs sisustussuunnittelija tyrmäsi idean. Ainakin meillä lasi olisi tullut lähelle suihkua, joten roiskeen määrä saattaa olla valtava. Ja jos ei aina joka suihkuttelun jälkeen jaksa kuivata lasia, niin jonkun ajan päästä se on lähinnä harmaa kuin kirkas. En nyt yllättäen muista, että millainen pohjapiirustus teillä on saunaosastolla, mutta kannattaa ottaa suihkujen paikat myös huomioon ennen kuin valitsee lasit. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...