torstai 16. syyskuuta 2010

Hyvä Teri-Talot!

Meillä oli tässä viime metreillä pieni vääntö talotehtaan kanssa rakenteista. Asia saatiin ratkaistua niin, että nyt täytyy kyllä ihan julkisesti kehua Teri-Taloja.

Lyhyesti ja yksinkertaisesti kerrottuna homma meni seuraavasti:

Arkkitehti on suunnitellut talon yläpohjan toteutettavaksi kantavilla kertopuupalkeilla ja tarjouspyyntö talotehtaalle on näillä suunnitelmilla tehty.

Tarjous ja sen myötä myös hankintasopimus on taas tehty NR-kattoristikoilla ja puhallusvillalla. Siinä vaiheessa emme ymmärtäneet ja / tai huomanneet että tuolla on joku käytännön merkitys ja laitoimme nimet paperiin.

Talotehtaan rakennesuunnitteluvaiheessa tuli ilmi, että kattoristikoilla toteutettuna ullakosta tulisi onnettoman matala, makuuhuoneisiin ja keittiöön tulisi sisälle tasakatto, ja että ilmanvaihtohormit tulisi lämpöeristeen ulkopuolelle. Ja tämä kaikki siis päinvastoin kuin arkkitehti oli suunnitellut. Samoin tuli esiin että puhallusvilla ei välttämättä ole paras ratkaisu vinon yläpohjan eristämiseen, koska se saattaa ajan myötä painua kasaan ja valua alaspäin.

Teri-Talot suunnitteli uuden, arkkitehdin suunnitelmat paremmin huomioon ottavan rakenteen, jolla saadaan ullakolle hiemen enemmän korkeutta, makuuhuoneisiin ja keittiöön korkeampi vino katto ja ilmanvaihtohormit lämpöeristeen sisäpuolelle. Tähän ratkaisuun ei sitten taas edes mahdu tarpeeksi puhallusvillaa, joten se vaihdettiin levyvillaan. Levyvillan asennus puolestaan ei kuulu toimitussisältöön.

Tässäpä meillä oli nyt sitten pähkinä; ottaako huonompi rakenneratkaisu ja hintaan sisältyvä puhallusvilla mahdollisine ongelmineen vai paljon parempi ja miellyttävämpi rakenneratkaisu, sekä levyvillan asennuksesta tulevat kustannukset?

Koska tässä tapauksessa vikaa oli sekä sysissä että sepissä, ehdotimme kompromissia ja päädyimme Teri-Talojen kanssa seuraavaan ratkaisuun; talo toimitetaan tuolla paremmalla rakenteella ja kalliimmalla levyvillalla, jonka asennuksen kustannuksista vastaamme itse. Teri-Talot puolestaan toimittaa pystytykseen tarvittavan asennustuki-puutavaran sekä hoitaa julkisivupaneloinnin irrallaan olevien osien asennuksen, jotka muuten eivät kuulu toimitussisältöön.

Joten suuri kiitos Teri-Taloille ja talomyyjälle mallikkaasti hoidetusta ongelmanratkaisusta. Erityisesti miellyttävää oli talotehtaan ja myyjän neuvotteleva ja joustava asenne.

13 kommenttia:

 1. Hyvä, että tulivat noi hienosti vastaan! Tuollaisen joustavan porukan kanssa on kiva tehdä hommia,kun asioista pystyy sopimaan.

  VastaaPoista
 2. Joskus tulee vastaan mukaviakin yllätyksiä!

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että talotehtailta löytyy noin paljon joustonvaraa.

  t. JohannaH

  VastaaPoista
 4. Hyvä lopputulos! Meille vastaava mestari ja päätimpuri sanoi, ettei puhallusvilla sovi kuin "vähän täytteeksi", eli pääosa eristyksestä kannattaa ehdottomasti tehdä levyvillalla AINA kun mahdollista.

  VastaaPoista
 5. Mulla ei ole taas mitään hyvää sanottavaa kyseisestä talotehtaasta. Talopaketti tulee olemaan 4 viikkoa myöhässä sovitusta, eikä kukaan sieltä vaivautunut edes ilmoittamaan talopaketin myöhästymisestä minulle...

  VastaaPoista
 6. Tuosta olisi kiva kuulla lisää. Voisihan talotehtaalta tulla enemmän/useammin infoa meillekin, mutta ehkä oma aktiivisuuskin on meitä auttanut.

  Jos koko projekti kestää kaikkiaan pari vuotta, muutama viikko ei sitä paljon heilauta. Kuukausi on kyllä jo pitkä aika, mutta siitä varmaan saa jo sopimuksen mukaan hyvitystäkin.

  VastaaPoista
 7. Minulla on koko ajan neuvottelut menossa korvauksista/hyvityksistä talopaketin myöhästymiseen liittyen ja nyt talotehtaalla on mahdollisuus parantaa mainettaan minun silmissäni, jos suostuvat ehdottamiini korvauksiin. Jos taas eivät suostu, niin sen jälkeen kerron mielelläni sinulle (Harri) lisää asiasta.

  VastaaPoista
 8. OK. Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin, se olisi varmaan kaikkien etu.

  VastaaPoista
 9. Tilasimme Teri-talon 05/2010, meillä oli myös todella suuret odotukset TERIÄ kohtaan. Mutta ongelmat ja alkoivat melkein heti sopimuksen kirjoituksen jälkeen. Paikallinen edustajamme lupasi lähes kuun taivaalta ja lupasi auttaa koko hankkeen läpiviemisessä, mutta jo sopimusta kirjoittaessa hänellä oli hirveä kiire ja minusta erikoinen tapa hoitaa kapautekoa, sen jälkeen miehestä ei ole kuulunut yhtään mitään !!!
  Kaikki suunnittelu kestää tehtaalla luvattoman kauan, leimakuviin ei oltu tehty kaikkia tiedossa olevia muutoksia, eli ne eivät olleet sopimuksen kanssa yhteneviä.
  Talon pystytys piti olla viikolla ---, ja perustus tehtiin siihen mennessä valmiiksi. Kukaan ei Talotehtaalta vaivaudu ilmoittamaan että talo viivästyy 2-3 viikkoa. Olin sinne yhteydessä kaksi viikkoa ennen pystyksen aloitusta ja sain vain tiedon ettei talo ole vielä rakennesuunnittelussa, silloin jo tajusin että nyt on jotain pielessä koska talo pitäisi olla parin viikon päästä tontilla. No ensimmäisen viivästyksen otin vielä melko rauhallisesti vastaan, mutta kun sekään ei pitänyt, eikä siitäkään kukaan ilmoita mitään, ellet satu kysymään.
  Tällä hetkellä en tiedä milloin talo tulee ja jos talouteni kestäisi, saisi talotehdas pitää talon kevääseen saakka.
  Joku kirjoitti että neljä viikkoa on lyhyt aika koko projektissa, niin se on totta, mutta tapa miten TERI hoitaa kyseisen asian on todella ala-arvoista. Ei projketi lopu heidän toimitukseen. Emme todennäköisesti olisi tilanneet TERIÄ jos olisin tiennyt että talon pystytys menee pahimpaan räntäsade kauteen jne....

  VastaaPoista
 10. Tiedonkulku Teriltä asiakkaalle päin voisi tosiaan olla paljon tehokkaampaa. Anonyymin kaltaisia kokemuksia olen saanut tiedoksi sähköpostilla useampiakin. Meitä lienee oma ja myyjämme aktiivisuus auttanut saamaan tietoja.

  Myyjien toiminta on tietysti yksilöllistä, mutta meidän myyjämme on toiminut kohtuullisen hyvin. Tietysti myyjän kuin myyjän puheita pitää kuunnella "bullshit"-suodattimen läpi :-)

  Meillä talo myöhästyi siis lopulta neljä viikkoa ja autotalli viikon. Aluksi pitkään kerrottiin että aikataulu pitää, sitten lopulta kerrottiin että autotalli tulee viikon myöhässä ja talo sen jälkeen. Autotallin tultua kerrottiin että talo myöhästyy viisi viikkoa. Myöhemmin viimeistä arviota aikaistettiin viikolla ja se sitten piti.

  Myöhästymisiä lienee ollut kaikilla Terin asiakkailla, mutta myös muiden talotoimittajien asiakkailla. Terin kohdalla viivästyminen johtuu ainakin osittain uusien lämpöeristysmääräyksien aiheuttamista viivästyksistä tuotannossa. Siis toisin sanoen uusien lämpöeristysmääräyksien toteuttaminen seinärakenteeseen on kestänyt seiniä rakentaessa kauemmin kuin oli ajateltu. Lisäksi tehdas oli kesällä kiinni kaksi viikkoa ja puuteollisuuden lakon uhka ja ylityökielto esti aikatulun kiinni kuromisen.

  Myöhästymistä lukuunottamatta olemme kyllä muuten pääsääntöisesti tyytyväisiä Terin toimintaan ja erityisesti talopaketin laatuun.

  Lisäksi meillä ei juurikaan ollut vaihtoehtoja. Planian lisäksi muilta valmistajilta ei saatu tarjouksia ollenkaan tai sitten ne eivät olleet kilpailukykyisiä.

  Planian kohdalla toimitus olisi mennyt vielä myöhemmäksi, emmekä olleet tyytyväisiä Planian seinärakenteeseen ja yleiseen tuntumaan laadusta.

  Kun noita muita blogeja ja keskustelupalstoja lukee, niin enpä valitettavasti usko Suomenmaassa olevan yhtäkään talotomittajaa jolla jokainen toimitus sujuisi moitteetta. Näin ei tietysti saisi olla, mutta se kannattaa huomioida kun rakennusprojektiin ryhtyy.

  VastaaPoista
 11. Meillä hyviä kokemuksia Teri-taloista, Tampereen toimiston jengi ihan huippua!

  VastaaPoista
 12. Olemme rakentaneet vuonna 2002 valmistuneen Teri-talon. Nyt on uuden talon rakennus siintämässä ensi vuoden (2012) keväällä. Tälläkin kertaa rakennamme Teritalon. Tampereen toimistolle vaan terveisiä.

  VastaaPoista
 13. Hyvä Tammppere! Täällä myyjät kehuu itteään!? Mekin rakennettiin 2 teritaloa tampereelle ja nyt kolmas Teri talo tammerkosken sillalle!! Hyvä Tampereen toimiston jengi, tehän siellä ootta niin mukavia ja varmasti saatte maineen parannettua, jessss! Meille tuli yksi teri ja se riittää!! Lähtien toimituksesta, kaikki toiminta hidasta ja alaarvoista!!! Mutta hyvä Tammpereen jengi!!!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...