maanantai 25. tammikuuta 2010

Plan3D

3D-suunnitteluohjelmia on monenlaisia raskaista ja kalliista ammattilais-CADeistä ilmaisiin ja karseisiin harrastelijoiden tekeleisiin. Varsinaisiin CADeihin en ole tutustunut, ihan hintalapunkin takia, mutta silloin tällöin on tullut kokeiltua aika montaakin erilaista kotikäyttöön tarkoitettua ohjelmistoa. Aina niissä on tuntunut olevan joku vika. Jos ohjelma vielä pysyy pystyssä, se on jotenkin muuten onneton. Hyvät ja monipuoliset ohjelmat ovat usein niin monimutkaisia, että satunnaisen käytön estää hirvittävän jyrkkä oppimiskäyrä. Ei innosta opiskella ohjelman käyttöä paria kuukautta vain siksi että saisi suunnitella yhden pihan tms. Helpoissa ohjelmistoissa taas on sitten se ongelma, ettei ne taivu mihinkään. Usein ongelmaksi muodostuu jo metriset mitat.

Löysin tuossa jokin aika sitten mielestäni kelvollisen vaihtoehdon tuosta keskivaiheilta; Plan3D. Se on kohtuuhintainen; vuoden käyttö maksaa n. 35 taalaa, (n. 25 euroa nykyisellä kurssilla). Ohjelma pysyy kohtuullisen hyvin pystyssä ja kaatuminenkaan ei kadota juuri tehtyjä muutoksia. Käyttäminen on myös kohtuullisen helppoa ja väri-, pinta,- yms. materiaaleja on ihan riittävästi, paria puutetta lukuunottamatta.

Omat omituisuutensa toki tuossakin on. Hankalimpana asiana lienee se, että tietyissä tilanteissa ohjelmisto osaa vain 90 ja 45 asteen kulmat, jolloin muut joutuu tekemän sentti kerrallaan nysväämällä tai jättää tekemättä. Esim. rappusten kaide on hankala, jos rappuset eivät ole 45 asteen kulmassa. Onneksi tuo ei koske kattoja, joita pystyy kyllä tekemään hyvinkin erikoisia. Ehkäpä täytyykin kokeilla onnistuisiko tuo rappusten kaide tekemällä se katto-työkalulla... eli kikkailemalla toiset jutut onnistuu. Joidenkin asioiden tietty mitta ei voi olla pienempi kuin 2,54 cm, eli tuuma. Joskus seinät kadottaa linkityksen toisiinsa talon kulmassa, tehden siihen ihmeellisen kolon. Ja esim. kuvassa näkyvien terassin ja autotallin puuritilöiden tekeminen oli tosi puuduttavaa, rima kerrallaan hinkkaamista. Hienoa on esimerkiksi se, että valmiin pohjapiirustuksen voi ladata ohjelmaan pohjaksi ja rakentaa sen päälle. Myös omia pintamateriaaleja (kuoseja) voi käyttää.

Ohjelmasta ei saa materiaaliluetteloa mittoineen ja määrineen, eikä sillä voi tehdä sähkö,- tai muita erityissuunnitelmia, mutta ei se siihen ole tarkoitettukaan. Niitä varten on sitten omat ohjelmat. Plan3D on enemmänkin (hyvällä tavalla) leikkikalun tapainen.

Mutta saa sillä ihan kivaa jälkeä aikaiseksi. Alla kuva arkkitehdin luonnoksien pohjalta väsäämästäni suunnitelmasta. Klikkaa isommaksi:




Tuosta tietysti puuttuu vielä paljon yksityiskohtia; savupiippu, antenni, venttiilit, valot, yms. sälää, eikä sisälläkään ole vielä juuri mitään. Mutta tuohon on nyt kiva lähteä suunnittelemaan pihaa ja muuta.

4 kommenttia:

  1. Volkkari vaihtuu näköjään Mersuun ;)

    VastaaPoista
  2. Ei taida, mutta muita kuin Marsu tossa ohjelmassa ei oo :-(

    VastaaPoista
  3. Itse olisin kaivannut hyvää ja helppoa ohjelmaa jolla suunnitella kaakeleita ja wc/kylpyhuonekalusteita. Mutta Hafa.fi sivuilta lataamani ohjelma oli aika kökkö ja pelkäänpä että samalla imuroin jonkun ikävän pöpönkin, kun meili ei enää oikein toimi. Helpottaisi aikalailla jos löytyisi sellainen ohjelma jolla voisi ainakin kylppärit suunnitella. Että jos semmoisen löydät niin vinkkaa mullekin :)

    VastaaPoista
  4. Näissä "yleis-3D ohjelmissa" on usein se ongelma, ettei niistä kuitenkaan löydy just sitä kaakeli-, kaappi- tai vessanpönttö mallia, jonka haluaisit suunnitelmassa nähdä.

    Jos haluat vain yleisellä tasolla hahmotella kalusteiden paikkoja tai rajoitetusti värimaailmaakin, silloin esim. tää Plan3D käy (tai tee Google-haku sanoilla 3d home). Ei oo pakko tehdä koko taloa jos ei halua.

    Jos haluat nähdä täsmällisesti oikeat kaakelit ja kalusteet, silloin täytyy käyttää ko. valmistajien omia ohjelmia, jos sellainen on yleensä saatavilla.

    t:Harri

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!