Aloitetaanpas sitten kesän aikana tehtyjen hommien katsaus. Kuten jo tuli todettua, kiveyksen laajennuksella jatkettiin. Talon kulman kiveyksen jälkeen oli vuorossa hieman haastavampi homma.
Pihatoimikunnan hallituksen puheenjohtaja ilmoitti että tarvitsemme lipputangon, jotta varmasti heräämme riittävän aikaisin tuuleen ja tuiskuun juhlapäivinä. Lipputangolle keksittiin paikka ja keksittiin myös että sinne tulee johtaa näyttävä kiveys. Lipputankoa emme halunneet vielä tässä vaiheessa hankkia, mutta sen paikka kiveyksen keskellä oli valmisteltava.
Ajatuksena oli tehdä kiveyksen alle valumuotti, johon lipputangon jalusta voidaan myöhemmin valaa. Ohjeiden mukaan 400 mm halkaisijaltaan oleva kuoppa on riittävä:
Kuva: http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/lipputangon-valinta-ja-asennus/0218010-35818 |
Putkimies löysi jostain valumuotiksi sopivan metrin mittaisen putken pätkän (Pasille taas kiitokset!), joten sitten vaan kuoppaa kaivamaan. Aluksi jännitti että miten tuonne kivikovaan saveen saa kuopan lapiolla aikaiseksi, mutta totuus olikin toisenlainen. Paljon, paljon hankalampaa oli päästä ensi läpi tuosta 20-30 sentistä mursketta kuin kaivaa loppu 70-80 senttiä savea.
Sitten vaan putki paikoilleen, kuopan täyttö ja tiivistys täryllä. Tässä jännittävä kuva tyhjästä reiästä maassa:
Kuopan kaivamisen jälkeen tulevan kiveyksen pohja vielä kertaalleen tasattiin ja tiivistettiin täryllä. Sen jälkeen pääsin vihdoin asiaan. Kiveyksessä käytettiin kolmea erilaista kiveä, jotka eivät tietenkään olleet mitenkään jaollisia tai edes saman paksuisia. Ensin asensin noppakivet asfaltin reunaan koko matkalle ja samalla piilotin niiden alle pihavalolle menevän maakaapelin.
Väsäsin aina yhden tuollaisen neliön kerrallaan. Ensin ohuempi kerros asennushiekkaa paksummille noppakiville ja sitten lisää ohuemmille betonilaatoille.
Seitsemän betonilaattaparia ja noppakivet reunoilla ja välissä paikoillaan. Lipputangon paikka on tuolla päässä, missä näkyy yksi betonilaatta muiden päällä reiän suojana. Tässä vaiheessa kivet eivät olleet mitenkään tukevasti paikoillaan ja Pikkuraksaajaa sai jatkuvasti varoitella menemästä kiveyksen päälle.
Sitten sen kolmannen kivimallin kimppuun. Ensin täytin noppakivien ja betonilaattojen välin asennushiekan ja sementin kuivalla seoksella. Sitten painelin Hornborgin mustia koristekiviä väleihin.
Lopuksi kastelin välit varovasti vedellä ja sementin kuivuttua kivet olivat kiinni aika lujasti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Pari ensimmäistä neliötä valmiina:
Aikamoinen näpertely tuossa kyllä oli.
Mutta nättihän siitä tuli. Ja yllättävän tasainen ottaen huomioon kivien paksuuseron.
Lopuksi asensin reunoihin Valley View:n reunalistaa ja joihinkin kohtiin vielä varmistuksen maakostealla betonilla pitämään kivet paikoillaan.
Kesällä myös maalattiin. Siitä seuraavaksi.
Paljon on tuon putken halkaisija?? Hyvä idea, otin siitä tärpin oman postilaatikon telineeseen. Olen lukenut blogiasi melkein alusta saakka ja olen saanut monta ideaa omaan rakennusprojektiini jos se joskus toteutuu
VastaaPoistaKiva, jos kokemuksistamme on hyötyä tuleville rakentajille.
PoistaPutken halkaisija on n. 40 cm.
Biltemassa on pahvista valuputkea eri kokoisina, pituus 1200/putki. Teimme aidantolppavalut ja postilaatikon jalan ko.putkilla. Helppo työstää sahalla.
VastaaPoista-Hetti
Kiitos Hetti, hyvä vinkki. PIdetään mielessä vastaisuuden varalta.
Poista