maanantai 22. elokuuta 2011

Tuulettuva alapohja

Viikonlopun teemana oli tuulettuva alapohja. Perustuksia valettaessa pari sokkelin tuuletusreikää jäi valettavan terassin alle ja siis käyttökelvottomiksi. Sen ja Pikkuraksaajan sekä talopaketin saapumisen aiheuttamien kiireiden takia alapohjan tuuletusputket jäivät silloin asentamatta. Aukot jäivät tietysti myös täyttöjen alle eikä sijainneista ollut varmuutta. Ennen talopaketin saapumista syksy oli lisäksi tipauttanut lehdet naapurin puista ja tuuli oli kuljettanut niitä tulevassa eteisessä olevasta luukun aukosta sisään.

Nämä asiat ovat huolestuttaneet jo pitkään ja viikonloppuna päätimme tehdä asialle jotain. Varma-perustus teetti aikanaan uudet reiät terassin alle jääneiden tilalle ja ne ovatkin ainoat jotka ovet olleet auki koko ajan. Lisäksi on tietysti katolle menevä radon-tuuletusputki. Myös eteisen luukun aukko oli auki muutaman kuukauden ennen luukun asennusta. Silti vähän jännitti luukun avaaminen, mutta onneksi ilma oli kohtuullisen raikasta eikä mitään hajua tuntunut. Ryömin alas siivoamaan ja pari-kolme muovikassillista kuivuneita lehtiä ja muuta roskaa oli saaliina. Muuten oli ihan siistiä ja kuivaa. Eikä siellä edes näyttänyt kukaan asuvan. Tässä kuva suunnilleen teknisen tilan ja kylppärin kohdilta:


Talon toisella sivulla ei ole paljon mitään, perällä häämöttää KHH:n ja saunan viemärit:


Lisäksi piti loput tuuletusaukot kaivaa esiin. Vaikka kuvia on paljon otettu, missään ei tietenkään kovin hyvin näkynyt reikien paikat. Patolevyäkään ei ollut rei'itetty aukkojen kohdalta. Onneksi aukot eivät olleet kovin syvällä ja melko pienen kaivuuoperaation jälkeen löysin kaikki. Tosin yksi lautakasa piti ensin siivota aukon kohdalta.


Täytyy varmaan kaivaa vielä vähän lisää, sillä aukkoihin olisi tarkoitus laittaa harmaat Vilpen ROSS 160 tuuletuspaalut:


Niitä käytiin metsästämässä neljästä rautakaupasta, tuloksetta. K-Raudassa olisi ollut näitä vaalean harmaita, mutta ne näyttävät likaantuvan nopeasti ja tummempi harmaa sopii paremmin muuhun väritykseen. Täytyy tilata jostain, joten tämäkin homma viivästyy.

3 kommenttia:

 1. Siistiltä näyttää teidän tuulettuva alapohja! Asuntomessuilla katsoin, kun jonkun talon alle oli piilotettu tuulettuvaan alapohjaan enemmänkin lautaa, itse en uskaltaisi sinne säilöä mitään ylimääräistä. Tosin sen asuntomessutalon alla oli reippaasti tilaa ja isot reiät kun sinne näkikin hyvin alle. Mutta silti säilöisin lautakasat muualla kuin alapohjassa.

  VastaaPoista
 2. Porvoon K-raudasta sai ainakin niitä tummemman harmaitakin. Tosin joutuu tilaamaan. Pyysin tarjouksen myös Meltextiltä, mutta noiden hintaero ei ollut kummoinen.

  Montako tuuletuspaalua teidän talon perustuksiin on suunniteltu? Mulla on huikeat 18 kpl, ja verrattuna mihinkään muualla näkemään, se on aika paljon. Tosin noiden reikien määrään on tietysti laskentakaava, joka perustuu perustuksiin. Mutta siltikin... erittäin tuulettuvaa ainakin.

  VastaaPoista
 3. Laura: joo, ei tuolla ole hyvä säilyttää mitään orgaanista.

  Anne: tilaamalla niitä olisi saanut joka kaupasta mutta olisin halunnut heti. Tilasin sitten hovihankkijalta.

  18 kuullostaa tosiaan aika paljolta, mutta enpä alkaisi perustussuunnittelijan kanssa vänkäämään. Meillä on vain 6 kpl 160 mm reikää. Kolme kummallakin pitkällä sivulla. Kts. kuva:
  http://kotilahelaan.blogspot.com/2010/09/muutama-kuva.html

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...