maanantai 18. helmikuuta 2013

Saunan rakennus - valmista!

Sauna valmistui viime viikolla ja viikonloppuna saunottiin ahkerasti. Saunasta tuli pitkälti juuri sellainen kuin haluttiin; hämärä ja tunnelmallinen.

Pikainen yhteenveto materiaaleista; seinät ovat valmiiksi mustalla saunasuojalla käsiteltyä Malerin kuusipaneelia Bauhausista. Lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa öljyttynä värittömällä parafiiniöljyllä. Kiukaana 10 kW:n IKI-kiuas. Valokuituja on 16 + 16 + kiuaslinssi. Lauteet, valokuidut, kiukaan ja lasiseinän toimitti SunSauna.


Kiuasta ohjataan pukuhuoneen puolelta. Ohjauspaneeli on vähän kasarihenkinen (lue: ruma) ja käyttöliittymä on sen verran hankala että sen lienee suunnitellut insinööri. On siinä kuitenkin puolensa; saunan lämpötila näkyy näytöllä joten ei tarvitse arvailla koska sauna on valmis.


Perinteinenkin lämpömittari saunasta toki löytyy, lisänä vielä kosteusmittari. Hana ja käsisuihku saunan puolella ovat löylyvettä ja siivousta varten.


Valistunut arvaus on että lauteille mahtuu mukavasti ainakin kuusi henkilöä.


Vaikka yksi seinä on lähes kokonaan lasia, pesuhuoneen valot ovat himmennettävät joten saunassa on tunnelmallisen hämärää. Pesuhuone lämpenee jonkin verran, mutta ei pahasti. Siis ellei pikkuraksaaja ramppaisi ovesta koko ajan edestakaisin. Hänen mielestään nimittäin parasta saunomisessa on se että saa kokista.


Lämpötila ja lämmitysaika on vielä hieman hakusessa. Kiukaan ohjeessa suositellaan lämpötilaksi 50 - 70 astetta. Aloitimme 60 asteella ja menimme saunaan heti kun lämpö kohosi siihen. Kiuas antoi erittäin kosteat löylyt. Sekin oli tavallaan oikein mukavaa, mutta ehkä kuitenkin jo vähän liian kosteaa eikä kovin kovia löylyjä kiukaasta saatu irti.

Seuraavalla kerralla lämmitimme 70 asteeseen ja se oli jo huomattavasti parempi. Lämmitys kesti reilun tunnin. Kiuas antaa mukavan pehmeät ja hitaat löylyt. Ei siis sellaista kiukkuista, kuivaa suhahdusta kuin sähkökiukaat yleensä. Päälle heittämälllä saa vähän tiukemmat löylyt ja sivuilta  miedommat.


Ihan koko kivimäärää en saanut kiukaaseen menemään ja paikoitellen vastukset pilkottavat tuolta kivien välistä. Harkitsenkin kivien latomista uudestaan vähän tiiviimmin. Ajatuksena olisi että kiuas lämpenisi nopeammin (ja ohjeessakin mainitaan että vastukset eivät saisi näkyä).

Ilmaa saunassa riittää hyvin. Ei lopu happi. Tuloilma on katossa lähes kiukaan yläpuolella ja poisto kulmittain lattianrajassa. Lisäksi katossa on kuivausventtiili joka siis avataan kun saunominen lopetetaan, jolloin sauna kuivuu paremmin. Muuna aikana venttiili pidetään kiinni.

Kovin laajaa kokemusta erilaisista sähkösaunoista ei allekirjoittaneella ole, mutta tämä on paras sellainen missä itse olen olut.

Lisää kuvia saunasta:


14 kommenttia:

 1. Hyvännäköinen sauna, antoi meille inspiraation valaistuksen suunnitteluun.

  VastaaPoista
 2. Upeannäköistä! Onnea saunan johdosta! :)

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää! Onnellisia saunahetkiä sinne!! :)

  VastaaPoista
 4. Hienolta näyttää! Ja eikun nauttimaan löylyistä!

  VastaaPoista
 5. Oikein tyylikästä ja myös minun makuuni. Niin ja meillä taas kuulemma parasta saunassa on pillimehu ;)

  VastaaPoista
 6. Kivien määrä on olennaista. Mitä enemmän sitä parempi. Meillä oli entisessä kämpässä Helon Rocher ja siinä noin 110kg kiviä ja löylyt oli kyllä oikein hyvät. Uuden talon kiuas ei vielä ole selvillä, mutta eiköhän sieltäkin jokin katiskakiuas tule löytymään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, järkkäsin kivet uudelleen ja sain sinne menemään varmaan kymmenen kiloa lisää, eli nyt on about 170 kiloa.

   Poista
 7. On ollut hienoa seura talosuunnitelmianne toteutukseen asti ja haluamme viimein kiittää ja kumartaa kaikesta siitä arvokkaasta tiedosta, jota olet blogissanne jakanut.

  Oma rakennusprojektimme on vasta alkamassa. Toivottavasti meistä olisi myös vastaavaa hyötyä kanssarakentajille

  http://mustaovi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksista ja onnea omaan projektiinne! Lisäsin bloginne tuohon listaani.

   Poista
 8. Hienohan tuo on!

  Ei muuta kuin saunomaan :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...