maanantai 11. helmikuuta 2013

Saunan rakennus - lauteiden runko

Meillä saunan rakennus jatkuu pikkuhiljaa. Välihommana ennen sitä asensin vihdoin ja viimein hankkimamme pyykinkuivaustelineen kodinhoitohuoneeseen.


Tuossa alapuolella on kurasyöppö joten on kätevää että kuivausteline on kokoontaittuvaa mallia.

Kiukaan valkoisen sähkörasian maalasin myös mustaksi.


Sitten asiaan; SunSaunan laudepaketti tulee valmiiksi koottuina elementteinä. Ylälauteiden istuinosat ovat irroitettavia, samoin koko alalaude ja osa sitä kannattavista orsista. Tämä helpottaa saunan siivousta huomattavasti.

Ensin nostin ylälauteen rungon osat lattialle ylösalaisin ja porasin alalaudetta valaisiville kuiduille reiät. Mukana tulleella sapluunapalikalla sai reiät helposti samaan linjaan. Kuten kuvasta näkyy, runko koostui kolmesta elementistä.


Sen jälkeen käänsin runkoelementit oikein päin ja ruuvasin osat toisiinsa kiinni. Seuraavana kiinnitysvuorossa olivat jalat.


Tässä kohtaa tuli mieleen että näyttääpä tuo korkealta, mahtaakohan ylälauteella mahtua istumaan kumartumatta? Ei muuta kuin mitta ja tilauspaperit käteen. Ja niinhän se oli, jalat olivat 10 senttiä liian pitkät. Jaloissa (kuten monissa muissakin osissa) on esiporatut reiät ja halusin varmistua ettei jalkojen pituus vaikuta muiden elementtien mitoitukseen, joten otin yhteyttä SunSaunaan. Ei vaikuttanut. He olisivat mielellään toimittaneet uudet jalat mutta siihen olisi taas mennyt pari päivää, joten pätkäsin jalat itse. Käytin sahattua osaa sapluunana poratessani jalkoihin uudet pultin reiät.


Uusi yritys ja nyt näytti jo paljon paremmalta. Jalkojen säätötassuilla säädin rungon vaateriin ja ruuvasin seinään kiinni. Kiinnitys tuli paneelin läpi pystykoolauksiin. Vaakapaneloinnin ollessa kyseessä ei erillisiä tukipuita paneelin alla tarvita. Koska tässä on elementeistä tehtävä laude, pitää olla tarkkana ettei väkisin kiristä runkoa kieroon seinään kiinnittäessä - silloin ei laude-elementit enää mene paikoilleen. Tätä varten paketissa on mukana pieniä vaneripaloja, jotka laitetaan tarvittaessa rungon ja paneelin väliin ruuvin kohdalle. Ne pitävät siis rungon suorassa, vaikka seinä olisikin vino.

Seuraavaksi kiinnitin alalauteen kiinteät orret. Tuohon väliin tuli myöhemmin vielä yksi.


Sitten vuorossa oli alalauteen valokuidut. Yritin arpoa sopivan mittaisia kuituja oikeisiin paikkoihin, jotta myöhemmin asennettaville ylemmille kuiduille jäisi tarpeeksi mittaa. Alalaudetta valaisee 16 kuitua.


Kun kuidut olivat paikoillaan, kiinnitin ne runkoon ja lyhensin mattoveitsellä rungon pinnasta.


Tämän jälkeen sovitin laude-elementtejä paikoilleen ja hyvinhän ne sopivat. Jakkarakin näkyy olevan jo koottu tässä vaiheessa.


Seuraavassa kirjoituksessa tehdään lauteet valmiiksi.

5 kommenttia:

  1. lauteen ja seinäpanelin väliin kannattaa laittaa muutenkin niitä pikkupaloja, jotta sinne ei jää kosteus muhimaan vaan lauderunkokin pääsee kuivumaan. Ainakin meillä ne olisivat varmaan olleet homeessa kun lapset kylpivät lauteilla ammeissaan ihan toden teolla.

    -sami tattitalosta
    brickwing.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. SunSaunan lauteiden rungossa oli noita vanerilappuja valmiiksi paikallaan joka puolella. Niiden lisäksi toimituksessa oli siis irrallisia lappuja säätöä varten.

      Poista
  2. Moi!

    Mistä pyykinkuivatusteline on kotoisin? Tuntuuko se jämäkältä? Millaista hintaluokkaa se oli?

    Kyselee, A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teline löytyi Vantaanportin K-Raudasta. Merkkiä en muista, mutta saksalainen taisi olla. Hinta vaihteli koon mukaan, tuo taisi olla kuudenkympin paikkeilla.

      Siihen nähden miten rimpulalta se näyttää, se on yllättävän tukeva. Paketissa luki muistaakseni että se kestäisi 25 kiloa. En siihen silti ripustaisi läpimärkää untuvapeittoa, mutta vain siksi että se on kiinni kipsilevyseinässä...

      Poista
  3. Siitä saunan ja lauteiden rakentaminen käyntiin. Mukava seurata rakennusurakkaa vaihe vaiheelta :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...