tiistai 22. tammikuuta 2013

Saunan rakennus alkaa - panelointi

Saunan rakennus on vihdoin alkanut. Tai onhan perusasioita tietty tehty jo matkan varrella. Ulkoseinien eristeet tulivat jo talopaketin seinäelementtien mukana (oikeaoppisesti ilman höyrynsulkua saunan kohdalla) ja timpurit ym. ovat tehneet aikanaan hommansa. Esim. laattamies laatoitti lattian ja asensi alla näkyvät koristekivet kiuasnurkkaan huhti-toukokuussa 2011.


Viime aikoina asiaa on edistetty mm. sähkömiesten toimesta kytkemällä kiuas, sen lämpötila-anturi ja ohjauskeskus sekä kuituvalot. Joka tapauksessa tästä lähdetään nyt liikkeelle:


Valmistelevina toimina paikkailin alumiiniteipillä alumiinipaperiin tulleet reiät. Sitä on hyvä pitää saatavilla koko paneloinnin ajan, sillä paneelinpätkillä yms. on erittäin helppoa tökkiä uusia reikiä.

Ajatuksena on tehdä panelointi pääasiassa ilman listoja. Nurkkiin pitää kuitenkin jättää elämis- ja ilmankiertovaraa. Usein näistä raoista paistaa silmään tuo kiiltävä alumiinipaperi, joten maalasin kaikki nurkat mustiksi. Käytin varmuuden vuoksi kuumankestävää spray-maalia.

Tässä vaiheessa piti myös muistaa vetää kiuasvalon kuitu paikoilleen kattoon. Se on tuo ohut musta karva kuvan oikeassa yläkulmassa. Valkoisessa suojaputkessa kulkee lämpötila-anturin johto.


Sitten vaan paneelia paikoilleen. Panelointi aloitettiin katosta. Siten paneelien sahatut päät jäävät piiloon seinäpaneelien alle. Sahasin ensimmäisestä laudasta urospontin pois ja käytin siitä katkomiani tikkuja "rakotulkkina".

Tässä ensimmäinen lauta paikoillaan. Ja kyllä, meidän saunaan tulee musta katto ja seinät. Valmiiksi mustaksi saunasuojattu paneeli on ostettu aikanaan Bauhausin tarjouksesta. Siitä on sen verran kauan aikaa, etten edes muista hintaa.

 

Paneloinnissa käytin Sencon viimeistelynaulainta. Kätevä peli. Muistelin joskus nähneeni rautakaupassa nauloja joissa oli mustaksi värjätty pää, mutta myyjä väitti ettei sellaisia ole ikinä ollut saatavilla. Niinpä edettiin kiiltävillä nauloilla.

Tässä muutama lauta lisää. Nuo kaikenlaiset läpiviennit yms. hidastavat hommaa merkittävästi aina kohdalle sattuessaan.


Katto valmis. Kiuasvalon kuidun linssikin on paikoillaan.


Seuraavaksi jatkettiin takaseinältä. Näin sahatut paneelien päät jäävät taas piiloon sivuseinien paneelien alle. Ylimmästä laudasta taas urospontti pois ja sopiva rako kattoon nähden.


Seuraavaksi sivuseinä. Laudan sahaamaton pää tuli peräseinää vasten, joten se on mahdollisimman siisti. Paneelin ja koristekiven saumaan tulee sitten yksi harvoista listoista, joten se peittää sahatun pään. Näkyviin jäävät paneelien päät käsittelin mustalla saunasuojalla, samoin kuin kaikki naulojen paikat. Saunasuoja ei oikein hyvin tartu naulan päähän, mutta peittää naulauksen rikkoman mustauksen mainiosti.


Toinen sivuseinä on vielä hiukan kesken, mutta sen jälkeen jatketaan ikkunoiden smyygeillä ja listoituksella. Stay tuned!

5 kommenttia:

  1. Ammattimies olisi tehnyt piilonaulauksella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan eipä tehnyt. Esim. pesuhuoneen katon teki oikea ammattimies ihan samanlaisella tyylillä. Pontista vaan vinossa, kuten paneelin ohjeissakin sanotaan.
      Ja mistä kohtaa se sitä paitsi sitten pitäisi naulata, jos ihan piiloon haluaa? Jos ei jotain erillisiä piilokiinnikkeitä oteta huomioon?

      Poista
  2. Tyylikästä Teille tulee. Tykkään mustasta. Tein meille pihasaunan joka myös tuli mustalla maustettua.

    Itse aikanani pidin ehkä eniten koko urakassa saunan tekemisestä. En tiedä miksi, mutta ehkä se saunaihmisenä tuleva "saunailta" innoitti...

    VastaaPoista
  3. Saunan rakentaminen täydessä vauhdissa. Jälleen havainnollistavaa kirjoittamista kuvineen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...