perjantai 5. lokakuuta 2012

Istutuksia ja kiveystä

Istutukset ovat edenneet. Kävelytiehen rajoittuva tontin eteläraja on pientä viimeistelyä vaille valmis. Siihen tuli kahteen riviin (kartio-?) tuijia. Plantagenista löytyi tarjouksesta noita isompia (140-160 cm), jotka ovat ulompana. Sisemmäksi laitettiin vähän pienempiä. Kristiina kertonee näistä vielä lisää.


Kiveyksen teko on myös aloitettu. Alunperinhän se piti teettää, mutta lompakko oli eri mieltä. Lisäksi ajattelin Jeremy Clarksonin sanoin: "How hard can it be?"

Eihän se lopulta kovin vaikeaa ole, mutta aika raskasta ja hidasta. Ohjeita löytyi Citykivi.fi:stä ja Pihakivi.com:sta ja niiden avulla lähdettiin liikkeelle. Ensin pitäisi pohja tasoittaa ja täryttää. Tässä kohtaa oikaistiin hieman; pohjat on tasoitettu ja tärytetty aikanaan jo kahteenkin kertaan ja lisäksi maa on painunut pari talvea, joten tein vain pientä hienosäätöä tasoituksen kanssa.

Kiveys ei ulotu ihan talon sokkeliin asti, vaan päättyy tulevan terassin alle. Niinpä kiveyksen teko aloitettiin tallin sokkelin vierestä, se kun on ainoa kiinteä linja kiveyksen reunalla. Sokkelin viereen asetin pari senttiä paksun riman ja sopivan matkan päähän toisen. Sitten lapioin asennushiekkaa rimojen väliin ja tasoitin hiekan vetämällä laudan pätkää rimoja vasten tukien. Seuraavaksi otin sokkelin vieressä olleen riman pois ja täytin ja tasoitin raon asennushiekalla. Tässä muutama ensimmäinen kivi paikoillaan:


Kumivasara ei ole sitä varten että kivet hakattaisiin voimalla hiekkaan, sillä vain napautetaan kevyesti kivet toisiaan vasten. Kivien joka sivulla on pienet kohoumat jolloin saumarako muodostuu automaattisesti.

Ensimmäisten kolmen rivin jälkeen valmistin tuollaisen "tasauslaudan", ts. sahasin laudan päähän pykälän, joka on hieman matalampi kuin kiven korkeus (tämä huomioi asennushiekan painumisvaran). Tasauslaudalla hiekan tasoitus onnistuu niin että laudan toinen pää tukeutuu maassa olevaan rimaan ja toinen pää valmiin kiveyksen päälle. Kuvassa tasauslauta ja seuraavat rivit asentumassa


Ohjeissa sanotaan että seuraavia kiviä asennetaan aina valmiin kiveyksen päältä, mutta minusta helpompaa oli tasoittaa hiekkaa kolmea riviä varten ja asentaa kivet tasoitetun hiekan vierestä. Se ei tietty onnistu, jos asennushiekkaa levitetään isommalle alalle kerrallaan, mutta nyt niin ei kuitenkaan voinut tehdä jatkuvan sateen uhkan vuoksi. Sateen vuoksi kivetty mutta saumaamaton alue peitettiin pressuilla, ettei valuva vesi syö asennushiekkaa kivien alta.


Asfalttia vasten tulevan kiveyksen reunan tuin maakostealla betonilla, jotta kivet pysyvät paikoillaan asfaltin asennukseen asti. Kuvassa myös lankku, joka asetettiin asfaltin toista reunaa varten. Siihen tulee myös vähän kiveystä, mutta tällä aikataululla sitä ei päästy vielä tekemään.


Kiveysten muiden reunojen tukemiseen kokeiltiin tälläistä Bauhausista löytynyttä Valley View:n tuotetta:


Asennus oli helppoa, mutta en kyllä ole ihan vakuuttunut tuon pitävyydestä. Taidan laittaa reunoihin vielä lisätueksi "makkaran" maakostealla betonilla.


Reunojen tukemisen jälkeen harjasin saumoihin mustaa saumaushiekkaa. Sitten vuorossa oli tärytys pienellä täryllä, joka löytyi läheisestä Cramosta kolmella kympillä per päivä. Tärytys tasoittaa pienet korkeusheitot kiveyksessä ja saa saumaushiekan valumaan paremmin saumoihin.



Tärytyksen jälkeen vielä toinen kierros harjalla ja saumaushiekalla. Saumaus olisi helpompaa jos kivet ja hiekka olisi ihan rutikuivaa. Nyt oli vähän nihkeää koko ajan. Täytynee lisätä hiekkaa vielä lisää kuivemmilla keleillä.




Vajaa puolet kiveyksestä on nyt tehty. Sään salliessa talon ja tallin välinen osuus tehdään valmiiksi vielä tänä syksynä. Loput jäänevät ensi kevääseen. Pääasia oli että saatiin osa asfalttia vasten tulevasta kiveyksestä valmiiksi. Näin saadaan saumasta siistimpi ja asfaltin reuna oikeaan korkoon helpommin.

Asfaltista puheen ollen, Asfalttiurakointi KK:n kaverit kävivät tekemässä autopihalle, ajotielle ja naapurin autokatokseen pohjat valmiiksi ja asfaltti tulee ensi viikolla!

5 kommenttia:

  1. Tosi hyvä blogi teillä. Meillä projekti aivan alkutekijöissä. Olen näitä sivuja lueskellut läpi ja monta hyvää juttua jo löytänyt.

    VastaaPoista
  2. Ihan muuten kysärinä, osaatko heittää abouts paljonko meni tuota saumaushiekkaa per saumattava neliö? Noin niinku karkeesti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnilleen seuraavasti on mennyt: kiviä on ostettu n. 66 neliölle, josta noin puolet on tehty. Saumaushiekkaa on tähän mennessä kulunut noin 1 ja 3/4 säkkiä (25 kg). Lyhyellä matematiikalla tuosta taitaa tulla jotain 1,3 kiloa neliölle. Kuullostaa paljolta, mutta sitä menee kyllä yllättävän paljon. Toki osa menee harakoillekin, mutta silti.

      Poista
  3. Kiitti. Mulla on nimittäin saumaus tekemättä kun ei ole saanut aikaiseksi, mutta oli niin vaihtelevia nää arviot paljonko tota hiekkaa menee niin sillä kyselin. Mutta tosta saa hyvää osviittaa. Toki riippuu kivestä jne. mutta kuitenkin.

    VastaaPoista
  4. Kivannäköinen teillä tuo tuija-istutus. Meillä on suunnitelmissa ensi kesänä hommata pihakivet asennettuna pihaamme. Aikaa vievää hommaa vaikuttaa tuo kiveyksen laitto olleen, mutta hyvähän siitä on teillä tullut!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...