maanantai 6. elokuuta 2012

Viimeiset kolme viikkoa...

...ovat olleet sellaista matalalentoa ettei ole blogiakaan ehtinyt päivittää. Yritetäänpä nyt ottaa vahinko takaisin.

Edellisen kirjoituksen jälkeen maalausta jatkettiin vielä loppuviikko. Ihan kaikkea talosta ei saatu valmiiksi ja autotalli jäi pahasti kesken. Maalausta yritetään jatkaa vielä loppukesän aikana säiden ja muiden hommien salliessa. Tässä viimeisin kuva eteläpäädystä, joka on käytännössä valmis maalauksen osalta:


Nosturi palautettiin perjantaina Ramirentiin ja kahden viikon lasku oli 800 euron tietämillä. Seuraava viikko vietettiin Portugalin vieraiden kanssa "lomaa" mökillä jo tutuksi tulleen maalauksen merkeissä. Mökillä maalattiin Vinhalla ja meillä kotona Uulan petrooliöljymaalilla, ja täytyy kyllä sanoa että Uulalla on kyllä noin sata kertaa mukavampi maalata. Vinha on kummallista litkua joka ei meinaa millään peittää kunnolla.

Keväällä pyysimme tarjouksia pihatöistä useammaltakin alan yritykseltä, mutta huonolla menestyksellä. Taitaisi olla viisainta pyytää tarjoukset jo edellisenä syksynä. Muutama tarjous kyllä saatiin, mutta hinnat olivat hirvittäviä jo ilman mitään istutuksiakaan. Niinpä päätimme teettää vain maanvaihdot ja täytöt ulkopuolisella, ja tehdä istutuksia ja muita pintarakenteita pikku hiljaa itse.

Tässä vaiheessa vedimme ässän hihasta ja otimme yhteyttä jo tontin pohjatyöt erinomaisella otteella tehneeseen ja senkin jälkeen muutamaan kertaan meitä auttaneeseen Maarakennusliike Elg Oy:öön. He lupasivat tulla taas hätiin ja työ sovittiin tehtäväksi heinä-elokuun vaihteessa. Niinpä mökkilomailun jälkeen tuli kiire siivota piha, jotta Tero pääsisi möyrimään pihalle koneineen.

Pienempää järjestelyä ja siivousta tein jo ennen mökille lähtöä, mm. yksi pesällinen kiukkuisia ampiaisia joutui etsimään uuden kodin. Pahoittelut tästä. Kälyn miehen kanssa uurastimme sitten helteessä koko päivän noiden tavarakasojen kanssa. Autokatoksen, kuistin ja terassin alakattojen laudat ja seinämien rimat siirsimme autotalliin ja muun käyttökelpoisen tulevan terassin paikalle olohuoneen ikkunan alle. Poltettavat puut terassin toiselle kulmalle. Ylijääneet kattopellit eivät mahtuneet muualle kuin talon päätyyn. Peräkärryllinen kaatiskamaakin taas tuli. Homma saatiin tehtyä, mutta en muista olleeni yhtä poikki ikinä. Suuret kiitokset Fredille! Varmaan kiva tulla lomalle Suomeen ja joutua heti maalaus- ja kantohommiin.

Viime maanantaina olikin sitten suuri päivä, varsinkin Pikkuraksaajalle:


Haltioitunut nuori mies vietti seuraavat päivät seuraten tarkasti kaivinkoneen jokaista liikettä. Rakentamisessa edes lähellekään yhtä kiinnostavaa on tainnut olla vain arkkitehdin moottoripyörä.

Tässä Teron tyylinäyte:


Vaivattomasti asentui myös yksi korotuspala maalämpökaivoon, kauhalla vain kansi pois, korotuspala paikoilleen ja kansi nätisti takaisin.

Hetken kuluttua pihalla näytti jo tältä:


Myös itäsivusta kaivettiin auki.


Ja täytettiin tietysti myös. Sama takapihalla, tässä näkyy hyvin missä vaiheessa maalausprojekti on.


Pintamaata (rikkaruohoja ja savea) kaivettiin pois keskimäärin 20 senttiä ja istutuskuopista toista metriä. Multaa päälle saman verran. Ja ei, emme istuttaneet keppejä kasvattaaksemme niistä polttopuita, vaan kepit merkkaavat istutuskuoppia.


Autotallin taustalta vaihdettiin maat myös ja Teron toimesta kaivotkin löysivät oikean koron.


Tähän lätäkköön tulee Kristiinan ideoima kosteikko. Kuopassa on nyt vain savipohja, mutta aika hyvin se tuntuu silti pitävän vettä.


Nurmikko tulee kiertämään terassia etupihalla. Paljon enempää sitä ei sitten tulekaan. Pihalle lisättiin myös hieman soraa kiveyksen pohjaksi.


Maarakennusliike Elg teki taas kerran erinomaista työtä ja nopeasti. Vajaassa kolmessa päivässä oli maat vaihdettu ja muotoiltu. Loppuviikosta ehtivät kaivaa vielä naapurillekin autokatoksen pohjat ja täryttää meidän pihalle tuodut sorat.


Paljonhan tuohon jää vielä itsellekin tekemistä ja se aloitettiin lauantaina hakemalla puiden taimet Lohjan Taimiteutarilta, jossa on hyvä valikoima ja kohtuulliset hinnat. Palvelukin pelasi mainiosti.


 Kristiina istuttamassa ensimmäistä puuta, tuo taisi olla siperiankuusi (edit. Kristiina: kuvassa palsamipihta eli amerikkalaisten "joulukuusi"):


 Nämä puolestaan ovat makedonian mäntyjä:
 


Kristiina lupasi kertoa pihan suunnittelusta, kasvien valinnasta ja pihahommista myöhemmin lisää.

Eilen kävin hakemassa Hornborgilta vielä lisää havupuumultaa ja nurmikkojyrän. Sain takapihan tasoitettua ja siitä pitäisi jatkaa tällä viikolla - paha vaan että nyt on lomat loppu. Huomenna sen sijaan tulee asfalttimies katsastamaan mestat.

10 kommenttia:

 1. Vinha onkin peittävä puusuoja, ei sen ole tarkoituskaan peittää samalla lailla kuin petrooliöljymaalin, joka on kuitenkin öljymaali :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittävä puunsuoja jonka tarkoitus ei ole peittää? :-) Joo erilaisiahan nuo ovat, mutta mukavampi Uulalla oli maalata. Vinha voisi sopia hyvin ruiskumaalaukseen...

   Poista
 2. Onko asfalttihintataso on selvillä? Saitteko paljon alle 20€/m2.

  Hyviä kuvia, mitä uskallatte istuttaa alle 3metrin päähän sokkelista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asfaltti on juuri ja juuri alle kahdenkympin. Kallein tarjous oli 38 € / m2 :-)

   Kukkia varmaan, mutta pitäisi kysyä vaimolta, kuinka niin? Meinaatko että juuret rikkoo jotain?

   Poista
 3. Asfaltin hinta jäi karvan alle 20 €/m2.

  Puiden taimia valittaessa otettiin huomioon myös etäisyydet rakenteisiin ym. Esim. männyt (kuten kuvassa näkyvät makedonian männyt) kasvattavat juurensa pääsääntöisesti pystysuunnassa (paalujuuri), mutta syvälle. Näin juuret eivät uhkaa talon rakenteita sivusunnassa.

  Kapealla ja pitkällä tontilla puiden sijoittelu vaatikin harkintaa. Toisaalta pitäisi löytää lajikkeita, jotka eivät kasva kovin leveiksi ja joiden juurakko ei uhkaa rakenteita tai johtoja. Toisaalta kannattaa muistaa, että maanpinnan yläpuolisia osia voi aina leikata ja muotoilla - myös havukasveilla - kunhan leikkaamisen tekee harkiten ja oikeaan aikaan.

  Meiltä karsiutuivat listalta pois esim. hopeapaju ja muut salavat, koska niiden juuristo kasvaa monimuotoiseksi hakeutuen veden (myös vesiputkien) ääreen. Samaten poppeli on huono valinta sekä pienelle tontille että asfaltoidun tien viereen rönsyävän ja läpitunkevan juuristonsa vuoksi.

  Kirjoittelen kasvivalinnoista jossain vaiheessa oman blogi-merkinnän.

  VastaaPoista
 4. Hei!
  Kiva lukea teidän blogia! Varsinkin tuota vinkkejä ja suosituksia luin vedet silmissä! :) Tragikoomista! Allekirjoitan monta kohtaa!! Pidän Harri sun huumorintajusta! Tsemppiä pihatöihin! :) T. Sanna

  VastaaPoista
 5. Laitoitteko pohjalle jotain homeenesto ainetta ennen maalausta? Vai suoraan pohjamaalin päälle? Olikohan pohjamaalissa jotain homeenestoainetta? Itse mietitään mitä maalia laitetaan ja Uula kuulostaa peittävyytensä takia houkuttelevalta....Jossain keskustelupalstalla oli vaan juttu jossa Uula oli homeessa kahden vuoden päästä. Siksi tätä home asiaa mietitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei laitettu. Pinnat joissa ei ollut pohjamaalia homepestiin. Pohjamaalin homeenestosta en ole varma.

   Keskustelupalstoilta löytyy varmaan jokaisesta maalista homehtumisväitteitä. Ja varmaan jokainen maali homehtuukin jos olosuhteet ovat otolliset.

   Poista
  2. Joo, niin löytyy ja puolesta ja vastaan :-) täytyy kipaista kauppaan ja selvitellä asiaa. Kiitos vastauksesta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...