keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Muita kiireitä

Saimme kauan odotetun ja vielä kauemmin toivotun uutisen maanantaina ennen juhannusta ja se pisti aikataulut vähän sekaisin, joten ei ole blogiakaan ehtinyt päivittää. Tosin eipä tässä ole ihmeempiä sillä saralla tapahtunutkaan.

Maanrakennus- ja perustusurakoista väännetään kättä edelleen ja tällä viikolla olisi pakko saada jotain varmaa aikaiseksi. Sisätöistäkin on otettu yhteyksiä ja yksi lupaava timpurikontakti tavataan ensi viikolla. Talotehtaan kuvia odotellaan kuumeisesti, jotta päästäisiin aloittamaan sähkö- ja LVI-suunnittelu ihan oikeasti. Ja saunaakin pitäisi vielä säätää edellisen kirjoituksen hyvien kommenttien perusteella.

Huomenna tavataan Tom Allenin edustaja tontilla ja mietitään maalämpöasioita, kuten porakaivon paikkaa.

Oma ajatuksemme olisi tuo kuvaan punaisella merkitty. Siitä olisi lyhyt matka tekniseen tilaan, joka on talon kulmassa tuossa kohtaa. Maalämpöputket voisi ehkä mennä samasta reiästä kuin muutkin. Paikka on neljän metrin "ei saa rakentaa"-vyöhykkeellä, mutta kunnan valvoja antoi luvan sen tuohon tehdä. Tuolla puolella kun ei ole naapuriakaan, joka voisi maalämmön laittaa (kaivot eivät saa olla liian lähekkäin).

Maalämmön porakaivon paikka

Toivottavasti maalämpöedustaja on samaa mieltä, ja pystyy reiän tuohon tekemään.

perjantai 18. kesäkuuta 2010

Sauna ja kysymys lasiseinästä

Saunatarjouksia on kyselty seuraavista paikoista:


Kaikilla on ihan hienoja ratkaisuja. Pari tarjoustakin on saatu, 3500 €:sta ylöspäin. Muita odotellaan vielä.

Ajatusta saunasta on mietitty ja suunnitelmat ovat eläneet edestakaisin. Nyt olemme päätyneet suunnilleen seuraavanlaiseen ratkaisuun. Pohjaratkaisu ehkä vielä elää, mutta yksi kiva vaihtoehto voisi olla tälläinen:

Kuva: SunSaunan suunnittelutyökalu

Kuvan yläreunassa sekä oikeassa reunassa olevilla seinillähän on ikkuna ulos. Oikeaan reunaan kiukaan ja ylälauteen väliselle alueelle tulisi vielä upotettu löylykiulu ja sen kohdalle seinään vesihana. Kiukaaksi olemme ajatelleet kivikiuasta, niitähän löytyy usealtakin valmistajalta; mm. Sähkö IKI, Helo Rocher, Harvia Kivi ja varmaan muitakin. Ja siis sähkökiukaasta on kyse, puukiukaan kanssa puuhastellaan sitten mökillä.

Lattialle laitetaan jotain samaa tummahkoa harmaata laattaa kuin muuallekin. Seiniin ja kattoon lähes mustaksi käsitelty kuusipaneeli. Kuusta siksi, että se näytti sävytettynä mielestämme elävämmältä kuin esim. haapa. Kiukaan kohdalle ehkä sisustuskivestä pätkä. Lauteet tullee olemaan lämpökäsiteltyä tervaleppää (siis haapaa, toim.huom.) öljyttynä, tai vastaavaa. Pisteeksi iin päälle vielä vähän kuituvaloja. Eli väreiltään vähän saman tyylinen sauna kuin Salmeloilla.

Sitten se kysymys; tekisi mieli tehdä tuo saunan ja pesuhuoneen välinen seinä kokonaan lasista. Siis lattiasta kattoon. Se vaatii tietysti kiukaalta lisää potkua, mutta kuinka paljon? Toinen juttu on pesuhuoneen lämpeneminen. Nuo saunakauppiaat eivät olleet yksimielisiä kummastakaan asiasta. Yksi sanoi ettei pesuhuone juurikaan lämpene ja että kiukaasta riittää pykälää isompi. Toinen sanoi että pesuhuone kuumenee vietävästi ja kiukaalta vaaditaan erittäin paljon tehoa. Kolmas oli jotain siltä väliltä.

Onkos arvon lukijoilla kokemuksia tuollaisesta kokonaisesta lasiseinästä ja pesuhuoneen lämpenemisestä?

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Aloituskokous pidetty

Tänään pidettiin aloituskokous tontilla. Eipä siinä ihmeitä ollut. Aiheeseen liittyvää löpinää, papereiden täyttelyä, sijainnin ja koron toteamista sekä yleistä patsastelua. Mutta nyt saataisiin siis aloittaa!

Kuvassa vasemmalta kunnan valvontatarkastaja, pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja ja Kristiina

Kunnan tyypit olivat käyneet merkitsemässä talon ja autotallin paikat. Tallista taitaa muuten tulla aika iso... no parempi sekin kuin liian pieni. Muutenkin mittasuhteet taas yllättivät. Kaikki näytti niin suurelta. Vaikka kyllä ne varmaan taas pienenee, kun saadaan rakennukset pystyyn.

Tähän tulee meidän autotallin kulma!

Myös korko oli siis merkitty ja totesimme sen sopivaksi. Nyt täytyy vaan toivoa että nuo merkit pysyvät paikallaan siihen asti kunnes niitä tarvitaan.

Lattian korko kätevästi lyhtypylväässä

tiistai 15. kesäkuuta 2010

Tilatkaa betonielementit ajoissa

Perustustentekijäehdokas soitti. Oli huolissaan aikatauluista, lähinnä liittyen ontelolaatta toimituksiin. Oli soittanut tehtaalle ja toimitusaika pyörii 6-10 viikon huitteilla. Itseäkin tämä on vähän huolestuttanut Puistolanrinteen kirjoituksen jälkeen.

Huomisen aloituskokouksen jälkeen palaveeraamme vastaavan työnjohtajamme kanssa ja teemme päätöksen perustusten tekijöistä. Sitten kun vielä saisi mittapiirroksen talotehtaalta että rakennesuunnittelija voi piirtää lopulliset perustuskuvat, niin voi tilata ontelolaatat. Hmm.. taitaa juuri ehtiä.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Talo Värjölä

Käytiinpä sitten tutustumassa Talo Värjölään. Mukavaa, mutta vähän outoa tavata blogituttu. Paikalla oli niin paljon väkeä että jutustelut jäivät vähän lyhyeksi, mutta kiva oli silti käydä. Jos meillä on joskus vastaava esittely, niin tervetuloa vaan. Ainakin Puustelli kertoi haluavansa pitää keittiöesittelyn aikanaan...

Talo Värjölä oli kyllä vielä hienompi ja komeampi kuin kuvissa. Erityisesti keittiö ja takka olivat varsin maukkaita. Työhuoneen (?) katon rakenne herätti kiinnostusta ja siitä olisi kiva kuulla lisää. Tuntui vaimentavan mukavasti ääniä. Oliko sisäkatto ainoa ääntä vaimentava asia huoneessa vai oliko siellä käytetty jotain muitakin kikkoja? Tuliko kalliiksi?

Onnea ja voimia vielä viimeiseen rutistukseen ennen muuttoa!!

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Keskuspölynimuri

Teri-Talon talopakettitoimitukseen kuuluu myös keskuspölynimuri Beam Serenity 3.0. Otimme lisäksi kaksi roskaluukkua, jotka olisi tarkoitus laittaa keittiöön ja eteiseen. Niihin on sitten kätevää pikaisesti lakaista roskia ilman että tarvitsee kaivaa imuletkua esiin.

Imuletkusta puheenollen, sen sijoituspaikka mietityttää. Putki lienee 10-15 metriä pitkä, joten sen sullominen kaappiin ei välttämättä ole kivaa. Olen kuullut että joskus lattian alle eristekerrokseen on asennettu sopivan mittainen ja kokoinen putki, jonka toinen pää on tuotu esim. siivouskomeroon. Imuletkun voi sitten työntää tähän putkeen säilöön. Tuo voisi olla aika näppärää. Onko kellään kokemuksia?

perjantai 11. kesäkuuta 2010

Pari vinkkiä

Tuli mieleen kertoa pari juttua ihan vinkkinä. Te kaikki varmaan tiedätte nämä, mutta ei se mitään. Kerron silti.

Maalämmön porakaivosta voi olla mahdollista ottaa kasteluvettä puutarhaan ja pihalle. Kysyimme tästä maalämpökilpailutuksen aikana St1-Energiamarketin myyjältä. Hän kertoi että mahdollisuus ottaa kasteluvettä porakaivosta riippuu veden tuotosta ja siitä kuinka ylös se nousee. Jos vettä tulee riittävästi, tuo on kuulemma jopa suositeltavaa. Tuleva vesi kun tuo myös lämpöä tullessaan kaivoon. Jos vettä ei tule tai se jää kovin syvälle, on tietysti paha kastellakkaan.

Joka tapauksessa, porareikään ei saa asentaa pumppua, se kuulemma voi käydessään rikkoa lämmönkeräyspiirin. Pelkän imuputken saa laittaa. En sitten tiedä miten muut toimittajat tuohon suhtautuvat, mutta tuo oli Energiamarketin kanta. Kannattanee joka tapauksessa kysyä ja hyödyntää tuo, jos mahdollista.

Pyysimme takasta tarjousta Nunnauunin myymälässä. Ystävällinen myyjä vinkkasi että kannattaa kysyä vasta asuntomessujen aikaan (alkavat 16.7.2010), silloin heillä on tarjouksia kuten kuulemma kaikilla muillakin. Ja tuo taitaa pitää paikkansa muidenkin kuin takkojen kanssa. Voi siis kannattaa venyttää hankintoja tuonne asti, jos aikataulut antaa myöden.

torstai 10. kesäkuuta 2010

Aloituskokous varattu

Aloituskokous pidetään ensi viikon keskiviikkona. Kiirettähän tuolla ei vielä olisi, mutta halusimme saada sen alta pois ennenkuin ihmiset alkavat jäämään kesälomille. Voidaan sitten aloittaa maanrakennus-, paalutus- ja perustustyöt kun haluamme.

Talon sijainnin merkintä hoidetaan kunnan toimesta vielä ennen aloituskokousta. Voimme sitten päättää koroista samalla.

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Maalämpö, lattialämmitys ja kiintokalusteet

Eilen teimme Puustellin kanssa kaupat eteisen, vessojen ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteista. Luottomyyjämme Jani Luukkonen Puustellin Vantaan myymälästä teki taas hyvät suunnitelmat ja tarjouksen, kuten aiemmin kerroimme. Otamme Puustellista muut paitsi hanat, Janin arveltua että saamme hanat halvemmalla putkiurakan yhteydessä.

Lämmityksen osalta päädyimme hyväksymään Tom Allen Oy:n tarjouksen. Tarjous oli saamistamme hinnaltaan keskivaiheilla, mutta selkein, kattavin ja vakuuttavin. Se miellytti meitä itseämme eniten ja kun LVI-suunnittelijammekin sitä suositteli, niin päätös oli helppo. Meille tulee siis maalämpöpumpuksi Danfoss DHP-H8. Vesikiertoinen lattialämmitys toteutetaan Thermofloorin tuotteilla ja Danfossin säätöjärjestelmällä. Porakaivoa on suunniteltu porattavan 155 metriä. Koko homman hinta asennuksineen on 17000 euron huitteilla.

Viilennyksestä ja ilmastoinnista puhuttiin monenkin tarjoajan kanssa, mutta päätimme taas tässä kohtaa vähän säästää. Asiantuntijat kertoivat ettei porakaivosta saatava "maakylmä" riitä kunnolla koko talon viilennykseen, varsinaiseesta ilmastoinnista puhumattakaan. Oikeaan ilmastointikoneeseen emme halua investoida ja lisäksi kylmä ilma vaatisi eristetyt ilmastointiputket, jotka taas maksaisivat lisää. Talosta tulee kuitenkin nykymääräyksin eristetty ja makuuhuoneet ovat idän puolella, joten eiköhän tuossa pärjätä ilmankin ilmastointia. Jos ei, niin avataan ikkunoita.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Ovista ja ikkunoista

Teri-Talojen talopakettitoimitukseen kuuluvat ikkunat ovat Pihlan Termo -ikkunoita. Nuo ovat nelilasisia puualumiini-ikkunoita, U-arvo tasoa 0,90 W / m2K, joten eiköhän noilla pärjätä. Karmit ovat sisällä valkoiset ja ulkona tummanharmaat, eli sävy RAL7024, jota tulee ulos muutenkin paljon mm. oviin.

Ulko-ovet ovat myös Pihlan tuotteita, pääsisäänkäynnin ovi on Pihla UO205, ikkunalistat oven värisinä:

Kuva: Pihla UO205
Viereen tulee saman mallinen avattava levike, jolloin siitä saa helposti isojakin tavaroita sisään. Teknisen tilan ja varaston oveksi tulee UO200, joka on ihan tavallinen, suora ovi ilman ikkunaa. Kodinhoitohuoneen oveksi tulee Pihla P557-12M, toivottavasti ilman noita ristikoita.

Kuva: Pihla P557_12M

Autotallin nosto-ovi kuuluu myös toimitukseen, malli on Turner 540, ilman ikkunoita. Näiden kaikkien väri on siis ns. arkkitehdin harmaa, RAL7024:

Kuva: Tikkurila
Sisäoviksi vaihdoimme lisähintaan vakioiden muotopuristettujen tilalle massiiviovet. Ne toimittaa Jeld-Wen. Levikkeellisestä ulko-ovesta ei olisi hyötyä, jos eteisen ovi olisi kapea, niinpä sinnekin tulee levikkeellinen malli, satiinilasilla:

Kuva: Jeld-Wen 129 + levike
Muut sisäovet ovat mallia 127, näitä tulee myös kaksi liukuovimekanismilla varustettuna TV/vierashuoneen oveksi:
Kuva: Jeld-Wen 127

torstai 3. kesäkuuta 2010

Talopakettikaupat tehty!

Tänään vihdoin laitettiin nimet paperiin talopaketin ja autotallin osalta. Talo tulee siis Teri-Taloilta arkkitehtimme Tapani Kivisen suunnitelmien mukaan.

Siitä se sitten lähti...
Lopulliset kuvathan löytyvät tuolta "Suunnitelmat"-välilehdeltä. Aika pitkälti tuo Tapanin hyvä perusajatus säilyi loppuun asti.

Talon ja autotallin toimitusviikko on 39, eli syyskuun viimeinen viikko. Molemmat tulevat suurelementteinä ja pystytettynä, ulkoa valmiina ja kantavat väliseinät sekä vesikatto asennettuna. Kevyet väliseinät yms. tulee materiaalina. Tarkempaa toimitussisältöä ja hintaa kiinnostuneet voivat kysyä sähköpostilla, osoite on tuossa vasemmassa reunassa.

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Jonglööri

Siltä tämä välillä tuntuu, kun yrittää pitää kaikki pallot ilmassa samaan aikaan. Tiedä sitten mitä se on kun varsinainen rakentaminen alkaa.

Nyt on menossa talomyyjän kanssa viimeiset hienosäädöt ennen kauppaa. Toimitussisältöä säädetään, ovimalleja ja värejä lähinnä, mutta kaupat tehtäneen vielä tällä viikolla. Pitää vaan huolehtia että kaikki tarpeellinen tulee kirjattua oikein sopimuksiin, sillä sitten on turha itkeä kun talopaketti tulee tontille. Ei tämä säätäminen tosin tähän lopu, autotalli on vielä piirtämättä talotehtaan toimesta.

Maanrakennus- ja perustustyötarjoukset ovat olleet varsinainen murheenkryyni. Kun kohtuuhintaisia kokonaistarjouksia ei vaan saa, päätimme yrittää jakaa nuo osiin. Paalutuksesta ja perustuksista meillä onkin jo tarjoukset ja tänään soittelin maanrakentajia läpi. Kiireisiä ovat, mutta muutamalta taitaa saada tarjouksen. Onneksi talo tulee vasta syksyllä.

Maalämpö- ja lattialämmitystarjouksia on myös vertailtu. Valinnan teemme Kesselen tarjoaman Stiebelin ja Tom Allenin tarjoaman Danfossin pumppujen välillä. Tällä hetkellä Tom Allenin kalliimpi tarjous tuntuu paremmalta, lähinnä tehokkaamman pumpun, paremman takuun ja kattavamman sisällön takia. Pyysimme vielä LVI-suunnittelijaltamme mielipidettä asiasta ja sen saatuamme teemme päätöksiä tästä.

Lisäksi vielä on hierottu eteisen kaapistoa Puustellin kanssa ja takkoja käyty vertailemassa myymälässä. Toisessakin olisi käyty, jos se olisi ollut auki niinkuin koko muu kauppakeskus. Bajamajan vuokrauksesta rakennusajaksi Kristiina ehti pyytää tarjouksen, 300 € / kk + kuljetukset ja huollot. Kävisköhän raksaajat tuolla hintaa huoltsikan vessassa?

Muita blogeja lukiessani olen huomannut joidenkin rakentajien tekevän näitä asioita rakentamisen lomassa, sitä mukaan kun ne eteen tulevat. Sekin varmaan toimii, mutta me halusimme tehdä näin lähinnä kolmesta syystä: näin toimien meillä lienee etukäteen parempi käsitys kokonaiskustannuksista ja se ei ainakaan huononna kustannusarviossa pysymistä (vaikka yllätyksiä varmasti tulee). Nyt ei myöskään tarvitse kiireessä hyväksyä sitä ensimmäistä kallista tarjousta. Lisäksi veikkaan että kun rakentaminen alkaa, meillä on muutakin puuhaa kuin kilpailuttaminen.
Related Posts Plugin for Blogger...