sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Doodle

Rakennusprojektin aikana ja tietysti usein muulloinkin voi tulla tarve sopia esim. tapaamisista usean henkilön kesken. Jotta välttyy sähköposti- tai puhelinrumbalta voi käyttää vaikkapa ilmaista palvelua nimeltä Doodle. Koolle kutsuja luo Doodleen tapahtuman, merkkaa itselleen sopivat ajat ja lähettää palvelun kautta muille osallistujille linkin sähköpostitse. Viestin saatuaan muut käyvät linkin kautta lisäämässä kalenteriin itselleen sopivat ajat ja sitten vaan toivotaan että yhteinen aika löytyy. Yllättävän kätevää!



Tässä tapauksessa yhteinen aika löytyi perjantaina klo 18:00

Doodlessa voi myös järjestää äänestyksiä, vaikkapa siitä missä tavataan. Kannattaa kokeilla.

lauantai 30. tammikuuta 2010

Lisää kolmedeetä

Leikin Plan3D:llä lisää. Pihaa on vähän mietitty, tässä yhden ajatuksen alkua. Tontin raja on aidan tai ruskean alueen reunan kohdalla, kumpi vaan on ulompana. Ruskeat alueet tulevat olemaan istutuksia, puita, pensaita ja kunttaa. Paikkoja mietitään vielä ja täytynee tutkia kaavamääräyksiäkin uudelleen. Aita ei tule olemaan tuollainen, sen mallikin on rakennusohjeissa määritelty, mutta Plan3D:ssä ei sellaista vaihtoehtoa ollut.

Aika hitaaksi muuten menee tämä Plan3D, kun alkaa olla yksityiskohtia ja objekteja enemmän. Onneksi niitä saa piilotettua muokkauksen ajaksi.


Kuva lounaasta



Kuva kaakosta



Kuva koillisesta



Kuva luoteesta

keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Pikkuhiljaa eteenpäin

Onhan tässä muutakin tehty kuin piirrelty kivoja 3D-kuvia. Viikonloppuna lähetimme muutamille talotehtaille alustavia kyselyitä kiinnostuksesta tarjouksen tekemiseen. Keskityimme ainakin vielä tässä vaiheessa suurelementtitoimittajiin. Teri-Talot, Herrala-Talot, Planiatalo ja Puutalokymppi ovat vastanneet ja ilmoittaneet olevansa kiinostuneita. Ylistaron talotehdas ja Kannustalo vastasivat myös olevansa kiinnostuneita, mutta myyvänsä tällä hetkellä jo syksyn toimituksia. Ei sekään poissuljettua ole, mutta mielummin tietysti aikaisemmin. Omatalo ei kuulemma pysty tarjoamaan pakettia suunnitelmistamme. Isokyrön talotehdas, Lappli-Talot, Jetta-talo ja Sami-talo eivät ole vielä vastanneet. Jos tulee mieleen muita suurelementtitoimittajia tai kokemuksia näistä, niin saa mielellään kertoa.

Nordean nihkeydestä johtuen ja vinkin saatuamme kysyimme lainatarjousta Tuusulan Sampo Pankista ja sieltä tulikin erittäin miellyttävän palvelun lisäksi tarjous, josta ei voinut kieltäytyä, joten pankki menee vaihtoon samantien. Nythän se on hyvä tehdä kun lainaa ei ole, mutta omat koukeronsa tästäkin tulee. Pääasia kuitenkin, että budjettipaineet hieman helpottavat.

Muutenkin homma etenee; rakennesuunnittelija on jo niin pitkällä ettei tahdo perässä pysyä. Hienoa! Arkkitehdin kanssa kävimme eilen tapaamassa Tuusulan rakennusvalvojaa ja hyviä uutisia saatiin siltäkin suunnalta. Luonnoksissa ei ollut huomauttamista ja voimme jatkaa siltä pohjalta. Tapani voi siis alkaa  tekemään pääpiirustuksia rakennuslupaa varten. On se vaan mukavaa kun on hyvät tyypit projektissa mukana. Tilasimme rakennusvalvonnasta samalla liudan tarpeellisia papereita joita odottelemme vielä.

Tulimme myös siihen tulokseen että pohjatutkimus ja vaaitus pitää laittaa vireille mitä pikimmin. Tiedämme jo ennakkoon että tontti pitää paaluttaa, mutta tarkempaa tietoa kaivataan suunnitteluprosessissa. Rakennesuunnittelija vinkkasi meille firmasta nimeltä Uudenmaan pohjatutkimus. Sähköpostitarjouspyyntöön tuli vastaus 16 minuutissa! Esimerkillistä toimintaa. Lisäksi hinta oli kohtuullinen, joten tuo meni tilaukseen. Näillä näkymin pohjatutkimus tehdään viikolla 8.

Vielä kun saataisiin vastaava työnjohtaja -asia järjestykseen...

maanantai 25. tammikuuta 2010

3D-suunnitelma

Unohtui kertoa että Plan3D:llä tekemääni suunnitelmaa voit pyöritellä myös omalla (Windows) koneellasi asentamalla ilmaisen katseluohjelman ja hakemalla suunnitelmani. Koska Plan3D lataa suurimman osan datasta netistä, se tekee melko pieniä tiedostoja eli tuo tulee nopeasti. Katseluohjelmalla voi itseasiassa myös muokata suunnitelmaa, mutta tallentaa ei voi. Päivitän muistaessani tuota tiedostoa, joten jatkossa voit tutkailla suunnitelmien kehittymistä.

Plan3D

3D-suunnitteluohjelmia on monenlaisia raskaista ja kalliista ammattilais-CADeistä ilmaisiin ja karseisiin harrastelijoiden tekeleisiin. Varsinaisiin CADeihin en ole tutustunut, ihan hintalapunkin takia, mutta silloin tällöin on tullut kokeiltua aika montaakin erilaista kotikäyttöön tarkoitettua ohjelmistoa. Aina niissä on tuntunut olevan joku vika. Jos ohjelma vielä pysyy pystyssä, se on jotenkin muuten onneton. Hyvät ja monipuoliset ohjelmat ovat usein niin monimutkaisia, että satunnaisen käytön estää hirvittävän jyrkkä oppimiskäyrä. Ei innosta opiskella ohjelman käyttöä paria kuukautta vain siksi että saisi suunnitella yhden pihan tms. Helpoissa ohjelmistoissa taas on sitten se ongelma, ettei ne taivu mihinkään. Usein ongelmaksi muodostuu jo metriset mitat.

Löysin tuossa jokin aika sitten mielestäni kelvollisen vaihtoehdon tuosta keskivaiheilta; Plan3D. Se on kohtuuhintainen; vuoden käyttö maksaa n. 35 taalaa, (n. 25 euroa nykyisellä kurssilla). Ohjelma pysyy kohtuullisen hyvin pystyssä ja kaatuminenkaan ei kadota juuri tehtyjä muutoksia. Käyttäminen on myös kohtuullisen helppoa ja väri-, pinta,- yms. materiaaleja on ihan riittävästi, paria puutetta lukuunottamatta.

Omat omituisuutensa toki tuossakin on. Hankalimpana asiana lienee se, että tietyissä tilanteissa ohjelmisto osaa vain 90 ja 45 asteen kulmat, jolloin muut joutuu tekemän sentti kerrallaan nysväämällä tai jättää tekemättä. Esim. rappusten kaide on hankala, jos rappuset eivät ole 45 asteen kulmassa. Onneksi tuo ei koske kattoja, joita pystyy kyllä tekemään hyvinkin erikoisia. Ehkäpä täytyykin kokeilla onnistuisiko tuo rappusten kaide tekemällä se katto-työkalulla... eli kikkailemalla toiset jutut onnistuu. Joidenkin asioiden tietty mitta ei voi olla pienempi kuin 2,54 cm, eli tuuma. Joskus seinät kadottaa linkityksen toisiinsa talon kulmassa, tehden siihen ihmeellisen kolon. Ja esim. kuvassa näkyvien terassin ja autotallin puuritilöiden tekeminen oli tosi puuduttavaa, rima kerrallaan hinkkaamista. Hienoa on esimerkiksi se, että valmiin pohjapiirustuksen voi ladata ohjelmaan pohjaksi ja rakentaa sen päälle. Myös omia pintamateriaaleja (kuoseja) voi käyttää.

Ohjelmasta ei saa materiaaliluetteloa mittoineen ja määrineen, eikä sillä voi tehdä sähkö,- tai muita erityissuunnitelmia, mutta ei se siihen ole tarkoitettukaan. Niitä varten on sitten omat ohjelmat. Plan3D on enemmänkin (hyvällä tavalla) leikkikalun tapainen.

Mutta saa sillä ihan kivaa jälkeä aikaiseksi. Alla kuva arkkitehdin luonnoksien pohjalta väsäämästäni suunnitelmasta. Klikkaa isommaksi:




Tuosta tietysti puuttuu vielä paljon yksityiskohtia; savupiippu, antenni, venttiilit, valot, yms. sälää, eikä sisälläkään ole vielä juuri mitään. Mutta tuohon on nyt kiva lähteä suunnittelemaan pihaa ja muuta.

lauantai 23. tammikuuta 2010

Kuva tontilta

Pyörähdettiin tontilla.

• Published with BlogPress for iPhone •

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Hiljaiseloa?

Viikko on ollut näennäisen hiljainen taloprojektin osalta. Arkkitehtisuunnittelu on vielä kesken ja odottelemme lisätietoja siltä suunnalta. Tapasimme kuitenkin rakennesuunnnittelijan ja olemme häneen erittäin tyytyväisiä. Sopimus hänen kanssaan on allekirjoitusta vailla valmis. Ensimmäiset luonnoksetkin on jo saatu. Maailma on pieni; tapaamisessa selvisi hänen olevan Kristiinan kollegan mies.

Vastaavan työnjohtajan kanssa neuvottelut ovat vielä kesken, koskien lähinnä tehtävien laajuutta. Emme ehkä oikein tiedä mitä kaikkia palveluja tulemme tarvitsemaan. Mestarin tehtävä tuntuu olevan myös kohtuullisen hinnakas homma, mutta olemme siihen valmiita panostamaan. Koska itsellämme ei ole juurikaan kokemusta rakentamisesta eikä edes rakennuttamisesta, niin VTJ:stä tullee projektin onnistumisen kannalta keskeinen henkilö.

Kustannusarvion tuleva loppusumma hieman hirvittää. Meille on pankista luvattu tietty määrä lainaa. Nyt tuntuu siltä että mahdollisesti se ei ihan riitä. Alustava tiedustelu kertoi pankin suhtautuvan hieman nihkeästi lainan kasvattamiseen. Täysin sitä ei tyrmätty, mutta ehkäpä pitää kysyä asiaa muistakin pankeista. Toisaalta ei tekisi mieli poikkaista pitkää ja tähän mennessä hyvin toiminutta pankkisuhdetta.

Olemme yrittäneet pitää talon yksinkertaisena ja maltillisen kokoisena. Pyrimme pitämään myös pintamateriaalien kustannukset kurissa. Eli jätämme ne marmorilattiat ja italialaiset designkeittiöt muille. Sen sijaan haluamme tehdä perusasiat kunnolla. Esim. lautaparketti tms. on kohtuullisen helppo vaihtaa myöhemmin. Lämmitysjärjestelmää ei. Muitakin säästökohteita olemme miettineet varmuuden vuoksi; ehkä lasiterassin lasituksen voisi hankkia myöhemmin ja autotallin rakentaa alkuun vain katoksena. Pihatyöt pyrimme tekemään mahdollisuuksien mukaan itse. Lisää säästöehdotuksia?

Eilen kävimme kiertelemässä rautakaupassa tutkimassa eri tarvikkeiden ja materiaalien hintoja kustannusarviota varten. Muutamia havaintoja; neljällä kympillä per neliö saa jo ihan kivaa kaakelia ja tosi hieno lattialaminaatti on halvempaa kuin tavallisen tylsä parketti. Alessi-hanat maksaa tuplaten tavallisiin Oraksen hanoihin verrattuna.

Blogiakin on kehitetty tässä sivussa. Mainokset tuli mukaan, niinkuin alempana on kerrottu. Tähän mennessä tuloja on kertynyt huimat 12 senttiä! Jos talo valmistuu vajaassa vuodessa, niin ehdimme tienaamaan mainoksilla viitisen euroa. Jee.

Oikeassa sivupalkissa on kaksi tärkeintä uudistusta: Tiedostopankki, joka on tarkoitettu yhteistyökumppaneille. Sieltä löytyvät viimeiset suunnitelmat, Tuusulan rakennusvalvonnan ohjeet sekä eri osapuolien yhteystiedot yms. oleellista. Tiedostopankki on salasanasuojattu meidän ja yhteistyökumppaneiden yksityisyydensuojan takia.

Toinen tärkeä uudistus on projektikalenteri. Sinne tullaan merkitsemään projektin tapahtumia, jolloin kaikki asianosaiset pysyvät toivottavasti paremmin kärryillä siitä mitä milloinkin tapahtuu.

Seuraavaksi pyrimme saamaan sopimukset rakennesuunnittelijan ja VTJ:n kanssa kuntoon, järjestämään palaverin heidän ja pääsuunnittelijan kanssa, sekä kyselemään talotehtailta alustavasti heidän kiinnostustaan tarjouksen tekemiseen suunnitelmiemme pohjalta.

tiistai 12. tammikuuta 2010

Mainoksia

Kun tuon Statcounterin kävijälaskurin mukaan tätä blogia oikeasti joku muukin lukee, niin ajattelin kokeilla Googlen AdSense mainospalveluita. Jos noita mainoksia klikkaillaan ahkerasti, niin saamme budjettiin lisää joustovaraa. Ehkä jo miljoonan vuoden kuluttua siitä on kertynyt naulapaketin verran euroja.


 Sivulataukset viimeisen kahden viikon ajalta.

Mainosten pitäisi olla asiaankuuluvia, joten toivottavasti ne eivät häiritse paljoa.

Kävijöistä puheen ollen; kysymyksiä saa esittää, valintojamme ja ajatuksiamme saa mielellään kommentoida. Erityisesti, jos tuntuu siltä että jossain kohtaa olemme tekemässä vuosisadan mokan. Tuossa alapuolella on kohta, jossa lukee "X" kommenttia. Sitä kun klikkaa, niin pääsee avautumaan. Rohkeasti vaan!

Toki sähköpostiakin saa käyttää, osoite on tuolla oikeassa reunassa. Muista myös oikean reunan alaosan blogin RSS-tilaus-, Google-käyttäjäraati-, Facebook ja Twitter jakotoiminnot.

maanantai 11. tammikuuta 2010

Kolmas luonnos

Saimme loppuviikosta kolmannet luonnokset. Talon osalta luonnosvaihe taitaa meidän puolesta olla siinä. Rakennesuunnittelu, rakennusvalvonta tai talotehdas saattaa tietysti vielä aiheuttaa joitain muutoksia, mutta muuten tuo on kyllä nyt hyvä. Tapani sai siihen hienosti sovitettua suunnilleen kaikki tilaohjelmamme toiveet ja mikä parasta, yksinkertaiseen rungon muotoon. Asuintilojen kerrosala on 154 neliötä eli vähän enemmän kuin ajatelltiin, mutta ei tuossa kyllä malttaisi mitään pienentääkään.


Kuvassa etelä on oikealla ja länsi alhaalla.

Julkisivuista ja talon ulkonäöstä yleensä tulee myös toiveidemme mukainen; selkeä, moderni ja toivottavasti ajaton. Se on myös eloisampi kuin esim. vastaava harjakattoinen malli olisi ollut.



Kuvassa julkisivut järjestyksessä: länsi, itä, pohjoinen ja etelä.

Autotallin kokoa ja muotoa mietitään vielä, eli sen osalta luonnostelu jatkuu.

Tapasimme myös todennäköisen tulevan vastaavan työnjohtajamme ja odotamme häneltä tarjousta minä hetkenä hyvänsä. Myös arkkitehdin suosittelemaan rakennesuunnittelijaan on oltu yhteydessä ja tapaamme hänet tällä viikolla. Pikkuhiljaa tämä avainhenkilökaartikin muotoutuu.

torstai 7. tammikuuta 2010

Suunnittelu jatkuu

Palaveerasimme arkkitehdin kanssa nenätysten eilen. Hienosäätötoiveemme taitavat kaikki onnistua, joten olemme aina vaan tyytyväisempiä. Keskustelimme myös muista asioista ja tulimme mm. siihen tulokseen että peltikate olisi varmaan kuitenkin sopivampi ratkaisu kuin tiilikatto. Sovimme samalla että Tapani on yhteydessä Tuusulan rakennusvalvontaan ja alamme pikkuhiljaa potkimaan rakennuslupa-asiaakin eteenpäin. Me otamme yhteyttä Tapanin suosittelemaan rakennesuunnittelijaan ja yritämme päästä sopimukseen.

Palaveeraamisen jälkeen serkkuni soitti. Oli lukenut blogia ja sanoi: ”Meinaat sitten rakentaa liian pienen autotallin?” Ja tottahan se oli, kun tarkemmin ajatteli. Pyysin arkkitehtiä piirtämään sen vielä puoli metriä leveämmäksi, eli neljään metriin, jos vaan neliöt ja etäisyys taloon antaa myöden. Ei se silti vieläkään mikäään hulppean leveä ole; auto on ilman peilejä 180 cm leveä ja jos seinän paksuus on 20 cm, molemmille puolille jää tilaa 90 cm. Sitten jos vielä toiselle seinälle laittaa hyllyjä, niin tilaa ei kyllä liikaa ole, mutta saa luvan riittää

Tuosta kattoasiasta tuli mieleen värit. Niitä on mietitty jo aiemmin ja sekä arkkitehti että me päädyimme samaan värimaailmaan. Alla olevasta kuvasta selviää mitkä värit ovat sallittuja korttelissamme. Meri on liian vihreä. Safiiri on sinisenä hieman tylsä. Laava, Savi ja Naava ovat liian harmaita. Jäljelle jää keltainen Kaura. Keltaisia taloja on pari naapurissakin. Sen voisi ehkä myös toteuttaa multamaalina, joka kiinnostaisi kovasti nykyisten teollisten maalien surkean laadun takia. Ei ole kivaa, jos ulkomaali on kahden vuoden jälkeen täynnä homepilkkuja, kuten Ylästön talossamme. Katosta tullee grafiitinharmaa ja harmaata löytyy myös julkisivun yksityiskohdista. Lisäksi toiveissamme on lämpimän ruskeaa, jota voisi olla esim. terasseissa.




Tapaamme tänään ehdokkaan vastaavaksi mestariksi. Hyviä ei kasva puissa ja häntä on suositeltu, joten toivomme pääsevämme yhteisymmärrykseen hänen kanssaan.

Toistaiseksi projekti siis etenee mukavasti.

tiistai 5. tammikuuta 2010

Ajatuksia autotallista ja varastosta

Luonnoksissa autotalli on näyttänyt hieman pieneltä, eikä siinä ole ollut muuta varastoa. Mietiskelin sitä vähän uusiksi; automme on n. 4,6 metriä pitkä ja 1,8 leveä. Ovi on 87 cm leveä, avattuna vie kyllä vähän vähemmän tilaa. Jos molemmille puolille jättäisi 20 cm pelivaraa (toinen ovi auki) ja toiselle seinälle tilan 60 cm syvyiselle kaapistolle / hyllylle, se tekisi n. 3,7 m.

Jätetään pituuteen samat 20 cm pelivaraa, tilaa metrin syvyiselle pöydälle ja 1,5 m työskentelytilaa, pituudeksi tulisi noin 7,5 m. Pyöristetään leveys 3,5 metriin ja lisäksi vielä vähennetään seinäpaksuus, niin sopiva autotallin koko voisi olla ulkomitoiltaan 3,5x7,5 metriä.

Katoksen ei tarvitse olla niin syvä, joten sen päädyn voisi tehdä varastoksi, jolloin koko höskästä ei tulisi ihan tajuttoman pitkä. Varaston voisi jättää talliin päin auki, jolloin tallista pääsisi ulos avaamatta nosto-ovea. Aluksi tuo voisi vaikka olla kylmäkin. Myöhemmin sitten voisi laittaa ilmalämpöpumpun ja lämpöeristyksen seiniin, niin se olis siinä.

Tuonne saisi kaksi autoa sateen suojaan (t: nimim. "kyllästynyt kaivamaan autoa hangesta"), mahtuisi tekemäänkin jotain ja olisi vähän varastoa. Tallistahan tulee myös pulpettikattoinen, joten sen ullakolla on lisääkin tilaa.

Mittasuhteet kuvassa on jälleen mitä sattuu, mutta idea käy ilmi.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Luonnos 2

Tapani muokkasi pohjaa toiveidemme pohjalta ja nyt se taitaa olla aika lähellä lopullista. Pari pientä hienosäätöä toiveissamme vielä on; idän puolen julkisivun ikkunat kaipaa muutosta lähinnä sisätilojen järjestelyn kannalta. Haluaisimme sängyn päädyn ulkoseinää vasten, joten siinä voisi olla matalampi ikkuna ylempänä. Julkisivun rytmityksen johdosta sama täytynee tehdä toiselle makuuhuoneelle. Keittiöön haluaisimme matalan ikkunan työtason ja yläkaappien väliin.

Kysymme arkkitehdiltä myös mahdollisuutta siirtää teknisen tilan ovi etelän puolelle, saman kuistin alle pääoven kanssa. Se voisi olla kätevää, jos sinne pitää lumipyryssä mennä jotain säätämään. Voi olla että tuo muutos menee hankalaksi ulkonäön takia.

Lisäksi autotalli näyttää turhan pieneltä, katoskin on isompi. Ja saisikohan takaosaan varaston?

Lisäksi vielä, tuuliviirejä kun ollaan, taidetaan siirtää kurastopperi takaisin kodinhoitohuoneeseen, mihin se oli alunperinkin ajateltu.

Muuten tuossa on nyt aikalailla kaikki haluamamme, toki budjetti huomioon ottaen. Tosin täytyy nytkin varmaan vähän alkuperäistä ajatusta enemmän lainaa saada.

Laitetaanpa tähän vaihteeksi kuva koko tontista. Siinä näkyy nyt myös autotalli/katos, sekä varaus mahdolliselle laajennukselle tulevaisuudessa (talon ja autotallin välissä). Rakennusoikeutta kun jää nyt käyttämättä, niin on hyvä ottaa huomioon sen mahdollinen myöhempi hyödyntäminen. Tuohonhan saisi kivasti vaikka sivuasunnon, kotitoimiston, vierastupa/pihasauna puukiukaalla -yhdistelmän tms. Muuten pihasuunnitelma on vasta viitteellinen.

 
Kuvassa alhaalla on etelä.

Mielenkiintoista on muuten tajuta se, että kun neljää metriä lähemmäs rajaa ei saa rakentaa, niin se tarkoittaa että tuo "suojavyöhyke" vie tuhannen neliön tontista suunnilleen puolet... Sitten kun vielä vaatimuksena on että auto pitää mahtua kääntämään tontilla ja autotalli ei saa olla samaa rakennusta talon kanssa ja jotkut toopet haluaa yksitasoisen talon, niin ei tuohon hirveästi varsinaista pihaa jää... mikä on hyvä; onpahan vähemmän nurtsia leikattavana.

Kirjavinkki

Välipäivinä tuli luettua MTV3:n uutisankkuri Keijo Leppäsen kirja "Kotitehtävä, rakentajan ilot ja murheet". Kirjaa voi suositella kaikille omakotitalon rakentamista harkitseville. Kirja herätti paljon ajatuksia ja antoi ainakin jonkinlaista kuvaa siitä mitä kaikkea rakentaminen voikaan pitää sisällään.

Kirjan voi tilata Keijon kotisivujen kautta.

Niin ja hyvää uutta vuotta lukijoille!

Related Posts Plugin for Blogger...