perjantai 10. joulukuuta 2010

Omakotitalojen hinnat nousivat

Omakotitalojen hinnat nousivat, kertoo Tilastokeskuksen tuore raportti. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 16,9 % vuoden 2010 kolmannella neljänneksellä neliöhinnan ollessa 2956 €. Muualla maassa luvut ovat 9 % ja 1397 €

Täällä pääkaupunkiseudulla rakentaminen alkaa olla kannattavaa, mutta muualla maassa ei taida päästä omilleen jos joutuu myymään rakentamansa omakotitalon. Vai onko rakentaminen niin paljon halvempaa maakunnissa? Toisaalta vaikkei rakentamaansa taloa myisikään niin vaikuttaahan tuo arvo myös lainavakuuksiin (jos rakennus siis on lainan vakuutena) joten miten niitä ylipäätään voidaan rakentaa? Vai onko tässä jotain mitä en tajua? Tai siis varmaan on paljonkin...

Raksa-asiaa sen verran että lattioiden valu on ensi torstaina! Timpurit aikovat olla viikonloppunakin töissä, että saavat kaiken kuntoon. Rakentajat sen sijaan viettävät Turussa ensimmäisen juniori-vapaan viikonlopun sitten elokuun alun. Suuret kiitokset Kristiinan äidille!

6 kommenttia:

 1. Mitä tarkoittaa muualla maassa.
  Onko mukaan laskettu kaikki peräkylien mummonmökit 75m2 10000€ ja laskettu keskiarvo myytävänä olevista asunnoista.

  Jyväskylässä talojen hinnoissa on jo isoja alueellisia eroja, toisella laidalla kaupunkia talo maksaa 250000 ja toisella laidalla vastaava talo 350000.

  VastaaPoista
 2. Koko jutun voi lukea tekstini "raportti"-sanan linkistä. Sieltä löytyy tuon tilaston Laatuseloste, jossa sanotaan mm. näin:

  Aluejako: Omakotitalojen ja omakotitalotonttien tilastoissa käytettävä alueluokitus sisältää tiedot seuraavilta alueilta: koko maa, pääkaupunkiseutu, muu Suomi, kehyskunnat ja suuralueet. Lisäksi lasketaan tiedot asukasluvun mukaisesti luokiteltuina.

  Pääkaupunkiseutuun kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Kehyskunnat käsittävät Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Kirkkonummen, Nurmijärven, Riihimäen, Sipoon, Tuusulan ja Vihdin. Suuraluejako on vuonna 2003 voimaan tullut NUTS2–suuraluejako. Ahvenanmaa ei sisälly tilastoon.


  Kiinteistöjen hintatilasto perustuu Maanmittauslaitoksen kiinteistötietorekisterin kauppahintatietoihin, jotka toimitetaan Tilastokeskukseen neljännesvuosittain. Kauppahinta-aineistoon haetaan lisäksi taustatietoja Väestörekisterikeskuksen asuntokanta-aineistosta

  VastaaPoista
 3. Aika radikaalisti sanottu, että muualla maassa ei kannata. Kyllä meilläpäin omakotitalosta saa hintaan 25-50 000€ ns. "ylmääräistä", jos asunnon myy jossain vaiheessa. Itse ehdottomasti kannatan rakentamista, kyllä siinä vain joitain kymppejä säästää, tietenkin riippuen minkälaisen talon rakentaa. Meilläpäin tonttien hinnat liikkuvat siinä 13-50 000€ korvilla, joten siitä ei ainakaan hirveästi kustannuksia tule.

  VastaaPoista
 4. Hyvä on jos kannattaa, ei siinä mitään. Ihmettelin vaan tuota tilastoa. Jos 150 neliöisestä talosta saa tuon 1400 € / neliö, se tekee 210000. Ja käsittääkseni tuo siis sisältää tontin yms. Vaikka tontin olisi saanut ilmaiseksi, niin rakentaako tuolla rahalla moisen talon? Ok, nuo on keskiarvoja ja varsinkin kaupunkien lähellä tilanne on toinen, mutta entä jossain "Perähikiän takametsissä"?

  VastaaPoista
 5. Terveisiä vaan täältä perähikiän takametsästä. Yhteen Suomen isoimmista kaupungeista on n.30min ajomatka, mutta koska ajatuksellisesti tämä on metsässä, niin talojen hinnatkaan eivät siten päätä huimaa. Uusia halvalla rakennettuja taloja, n.150m2, myydään kaava-alueella n.200-250t, rantatontilla vähän kalliimmalla. Vähänkäytetyn talon saa alle 200t ihan kevyesti. Ja remonttikuntoisia mummonmökkejä myydään lähes taskurahalla, jos sijaisevat pikkuisen keskusta ulkopuolella.

  VastaaPoista
 6. Meillä täällä ei taida tuo 1400€/m2 pitää ihan paikkansa, mutta eipä tarvitse mennä varmasti kuin 30km "metsään" (pikku kyliin), niin uskon, että siellä saattaakin tuo hinta pitää paikkansa. Luulen, että tällä alueella mennään lähemmäs 2000€ neliöhinnoissa, jos ei ylikin.

  Juu, eiköhän nuo ole juri noita keskimääräisiä hintoja.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for Blogger...